Original title:
Drženích redukčních diet u žáků druhého stupně na vybrané základní škole
Translated title:
Pupils' reduction diet at choosing primary school
Authors:
Vrátná, Petra ; Váchová, Alena (advisor) ; Hanušová, Jaroslava (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce je cílena na držení redukčních diet u žáků druhého stupně vybrané školy. Teoretická část popisuje pubertální věk, správnou životosprávu vzhledem k vývoji žáků, typy redukčních diet, alternativní stravu a následnou pohybovou aktivitu. Zabývá se rovněž i nemocemi, které mohou být vyvolané častým držením redukčních diet. V závěrečné části jsou zmíněné vzdělávací oblast Výchova ke zdraví a Tělesná výchova v Rámcovém vzdělávacím programy a Školním vzdělávacím programu ZŠ Dobiášova. Praktická stránka práce obsahuje zjištění počtu žáků druhého stupně (6. - 9. ročníků) na vybrané liberecké škole, kteří drží nebo drželi redukčních diety, následné rozhovory s žáky vedoucí k objasnění, proč a za jakých okolností žáci chtěli nebo chtějí držet redukční diety. K získání informací jsou použity kvantitativní metoda dotazníkového šetření, strukturovaný rozhovor vedený s vybranými žáky a následně vytvoření přípravy hodiny s tématem redukční diety. Výzkumná praktická část přináší pozoruhodné informace, které se týkají velkého množství žáků držících redukční diety.The diploma thesis aims the attention on reduction diets at pupils at choosing school. The teoretical part describe the development of the pubety age, the accurate regime according to the pupils' proces, the types of reduction diets, the alternative food and the following motion aktivity. The thesis deals with the illneses, which can be caused by reduction diets, which are kept quite often. At the end of the teoretical part it is manchened the under topic the reduction diet, which is involved in the part Health Education and PE of the topic according to the the Framework Education Programme and the School Education Programme ZŠ Dobiášova. The issue that conception of educational lesson aim on reduction diets, alternative way of eating and the illneses, that can be caused by reduction diets The practical part of thesis contains the amount of pupils in second level of primary school (6. - 9. grade) who keep or kept reduction diet at choosing liberecká school, afterwads there were the conversations with the choosing pupils which lead solving, why pupils want to be on diet and what is the reason to be on diet. To gain the information is used the quantitative approach of questionnaire survey and then the structured conversation that is led with choosing pupils, then there is created the preparation of...
Keywords:
balance food; exercice activities; family; puberty; pupils; Reduction diet; school; sickness; treadment; léčba; nemoci; pohybová aktivita; puberta; Redukční dieta; rodina; vyvážená strava; škola; žáci
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/83590