Original title:
Faktory ovlivňující depozici vybraných antimikrobiálních složek do jednotlivých struktur vejce
Translated title:
Factors affecting deposition of selected antimicrobial substances into the egg structures
Authors:
Pokorná, Monika ; Javůrková, Veronika (advisor) ; Svobodová, Jana (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Jak během ovogeneze, tak ihned po snesení je ptačí vejce vystaveno silnému tlaku ze strany mikroorganismů, které jsou schopny pronikat póry ve skořápce a infikovat jeho vnitřní struktury. Vzhledem k prokázaným negativním dopadům na líhnivost, životaschopnost a fenotyp mláďat se vyvinula kaskáda bariér, které dokážou riziko bakteriální infekce minimalizovat. Za jedny z nich se považuje depozice antimikrobiálních složek do skořápky a bílku vejce. Jedná se o celou řadu bílkových proteinů, mezi nimiž svým zastoupením a antimikrobiálním efektem dominují lysozym a ovotransferin, které jsou ukládány částečně i do skořápky a kutikulární vrstvy skořápky. Z nejnovějších studií vyplývá, že se antimikrobiální obranu vejce mohou zprostředkovávat také skořápkové pigmenty - biliverdin a protoporfyrin, které zvýšenou absorpcí UV záření a regulací vodivosti a srážení vodních par na povrchu vejce brání jeho kolonizaci mikroorganismy. Přestože je přítomnost těchto antimikrobiálních složek v různých strukturách vejce prokázána, není dosud známa komparativní studie zabývající se vztahem mezi depozicí vybraných antimikrobiálních složek do povrchových - skořápka a kutikula, a vnitřních struktur vejce - bílek, u vajec s různě barevnou skořápkou. Rovněž chybí uspokojivá odpověď na otázku, jakou roli v procesu deponace...Both during the ovogenesis and immediately after the laying is a bird egg exposed to strong pressure from the microorganisms which are able to penetrate the egg through eggshell pores and infect its inner structures. With regard to the proved negative effects on hatchability, viability and phenotype of offspring, a cascade of obstacles has evolved which are able to minimize the risk of bacterial infection. The deposition of antimicrobial components into the eggshell and the egg white is considered to be one of them. A whole group of egg white proteins belong to them, among which lysozyme and ovotransferrin, which are also partially deposited into the eggshell and cuticular layer of the eggshell, dominate with their antimicrobial effect. The implication of the newest studies is that the microbial protection of the egg can be also performed by the eggshell pigments - biliverdin and protoporphyrin, which protect the egg from being colonized by microorganisms with an increased UV light and regulation of conductivity and water vapour condensation on the egg surface. Even though the presence of these antimicrobial components in different structures of the egg has been proved, there is no known comparative study which addresses the relation between deposition of selected antimicrobial components into...
Keywords:
antimicrobial proteins; cuticle; egg; eggshell; microorganisms; pigments; antimikrobiální proteiny; kutikula; mikroorganismy; pigmenty; skořápka; vejce
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/75654