Original title:
Metabolismus isoflavonoidů v lidském organismu
Translated title:
Metabolism of isoflavonoids in human organism
Authors:
Šramarová, Pavlína ; Karlíčková, Jana (advisor) ; Jahodář, Luděk (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Bc. Pavlína Šramarová Vedoucí diplomové práce: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název práce 2015/2016: Metabolismus isoflavonoidů v lidském organismu, s. 54 Isoflavonoidy jsou podskupinou flavonoidů, patřící mezi fytoestrogenní látky, které se vyskytují především v čeledi bobovitých, zejména v sóje luštinaté (Glycine max (L.) Merr). Mají pozitivní vliv na lidské zdraví především pro své estrogenní účinky, díky kterým se uplatňují v boji proti osteoporóze, kardiovaskulárním onemocněním, ateroskleróze i při zmírnění příznaků menopauzy. Dále vykazují antibakteriální účinky a chrání buňky před poškozením DNA. Tato diplomová práce se zabývá jejich metabolismem a působením v lidském a zvířecím organismu, vlivem střevní mikroflóry na přeměnu těchto isoflavonoidů na metabolity a rovněž i účinky těchto metabolitů. V práci jsou zmíněny tyto isoflavonoidy: daidzein, genistein, biochanin A, formononetin, calycosin, prunetin, puerarin, cladrin, tectorigenin a kakkalid. Klíčová slova: isoflavonoidy, metabolismus, lidský organismusCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical Botany and Ecology Candidate: Bc. Pavlína Šramarová Diploma thesis supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of thesis 2015/2016: Metabolism of isoflavonoids in human organism, pp. 54 Isoflavonoids are subgroup of flavonoids, belonging to the phytoestrogenic compounds. These compounds occur especially in leguminous, mainly in soya (Glycine max (L.) Merr). They have a positive impact on human health, especially for its estrogenic effects, due to which are applied in the fight against osteoporosis, cardiovascular diseases, atherosclerosis and for moderation of menopausal symptoms. Furthermore they exhibit antibacterial activity and protect cells against damage of DNA. This thesis deals with their metabolism and action in human and animal organism, also with the influence of intestinal microflora to transform these isoflavonoids into metabolites, as well as the effects of these metabolites. There are also mentioned these isoflavonoids: daidzein, genistein, biochanin A, formononetin, calycosin, prunetin, puerarin, cladrin, tectorigenin and kakkalid. Key words: isoflavonoids, metabolism, human organism
Keywords:
human organism; isoflavonoids; metabolism; isoflavonoidy; lidský organismus; metabolismus
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/75617