Original title:
Kultura vietnamské gastronomie
Translated title:
The Culture of Vietnamese Gastronomy
Authors:
Pham, Thuy Duong ; Slavická, Binh (advisor) ; Jirková, Barbora (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá kulturou vietnamské gastronomie. V první části je stručně charakterizována obecná a vietnamská gastronomie. Dále je konkrétně předkládána kultura gastronomie majoritního etnika Vietů v severním Vietnamu s důrazem na kulturu stolování. Na základě literatury s doplněnými příslovími jsou popsány každodenní rodinné rituály spojené s jídlem, resp. kulturní zvyky stolování a jejich význam. V závěrečné části práce je zkoumáno, nakolik jsou rodinné rituály stolování dodržovány ve vietnamské komunitě v Praze.The following thesis is examining the traditional Vietnamese gastronomy. The thesis is introducing brief characteristics of Vietnamese and common cuisine in general. The next part is describing the gastronomical culture of the Viet majority in the North Vietnam with emphasis on dining culture. Based on the literature the thesis with supplemented proverbs are describing everyday family rituals linked with food, cultural habits and their meaning. The final part is analyzing how are these family rituals is following within the Vietnamese community in Prague.
Keywords:
Culture gastronomy; dining; proverbs; rituals; Vietnamese gastronomy; kultura gastronomie; přísloví; rituály; stolování; vietnamská gastronomie
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/74378