Original title:
Potravní preference a foraging mode u ještěrů (Squamata: Sauria)
Translated title:
Food preferences and foraging mode in lizards (Squamata: Sauria)
Authors:
Křivánek, Jan ; Gregorovičová, Martina (advisor) ; Kubička, Lukáš (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Ještěři zaujímají z hlediska opatřování potravy většinou jednu z dvou možných strategií ("foraging mode"). První je "sit and wait" definovaná vyčkáváním na místě po dlouhou dobu s minimem pohybů a útokem na základě vizuálního vjemu u kořisti, která se dostane do určité blízkosti. Druhou je pak "active foraging", při kterém se predátor pohybuje terénem a pomocí chemických stop odhalených nasálně olfaktorickým systémem nebo vomeronasálním systémem vyhledává kořist. Někdy se jako třetí uvádí určitý přechodový článek - "saltatory foraging" nebo kontinuum mezi dvěma extrémními strategiemi. K určení "foraging mode" se užívají proměnné MPM, PTM, PAM a AD, které odráží aktivitu predátora. V rámci těchto predátorů se objevuje celá řada smyslových (zvětšené čichové laloky, velká abundance chuťových pohárků, dvě jamky fovea centralis ve žluté skvrně), morfologických (zkrácení čelisti, štíhlá tělní morfologie, rozeklaný jazyk) a potravních (preference žluté barvy, ontogenetický posun k herbivorii) adaptací. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)In terms of food-foraging, lizards usually occupy one of two possible strategies ("foraging mode"). The first one is called "sit and wait" and it is defined by waiting on one position for a long time with a minimum movements and attack is based on visual cues on prey which gets to a certain distance. The second one is the "active foraging" in which the predator moves through terrain and it detects with help of chemical cues by nasal olfactoric system or vomeronasal system, with which is able to find a prey. Sometimes the third mode is also presented as a transition - "saltatory foraging" or a continuum between two these extreme strategies. Specific variables, which reflects the activity of a predator, are used to determine the "foraging mode" - MPM, PTM, PAM and AD. Within these predators a whole set of sensory adaptations ( such as enlarged olfactory lobes, a large abundance of taste buds, two fovea centralis in macula), morphological adaptations (e.g.shortening of the jaw, slender body morphology, forked tongue) and food adaptations (yellow color preference, ontogenetic shift to herbivory) are presented. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Keywords:
food preferences; foraging mode; lizards; foraging mode; ještěři; potravní preference
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/70600