Original title:
Příjem NaCl v potravě u nemocných s těžkou arteriální hypertenzí
Translated title:
NaCl intake in the diet of patients with severe arterial hypertension
Authors:
Křišťálová, Kateřina ; Petrák, Ondřej (advisor) ; Štrauch, Branislav (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Arteriální hypertenze je závažné kardiovaskulární onemocnění, kterým v České republice trpí až 2,5 milionu lidí. Jde o civilizační chorobu, jejíž výskyt má v naší populaci stále rostoucí trend. Bakalářská práce je věnována problematice výživy u nemocných s těžkou arteriální hypertenzí s ohledem na příjem kuchyňské soli v potravě. Nadbytek soli je jedním z rizikových faktorů rozvoje arteriální hypertenze. Cílem práce bylo posouzení vybraných stravovacích návyků z hlediska nutriční terapie. Teoretická část popisuje arteriální hypertenzi, její příčiny, klasifikaci, epidemiologii, diagnostiku a v neposlední řadě léčbu. Dále složení soli, nezbytností či škodlivostí na lidský organismus. Praktická část vychází z anonymního dotazníkového šetření, které je zaměřeno na dotazy týkající se: · základních demografických parametrů v klinické léčbě hypertenze a · nefarmakologické léčby tj. výživy (se zaměřením na sůl) a pohybové aktivity. Snahou je zjistit stav výživy u pacientů s arteriální hypertenzí, informovanost o vhodné dietě, dodržování dietních zásad, jestli omezují či se vyhýbají slaným a nevhodným potravinám a jak jsou na tom z používáním soli. Do dotazníkového šetření bylo zahrnuto 115 osob (s převahou mužů 67,8%). Průměrný věk je 53 ± 13 let s průměrným BMI 32 ± 5 kg/m2. Výsledky ukazují vysoký příjem tučných...Arterial hypertension is a serious cardiovascular disease which has developed at around 2.5 million people in the Czech Republic. It is a civilization disease with progressive occurrence among the population of the Czech Republic. This bachelor thesis deals with the diet of the patients with the arterial hypertension with focus to the intake of the cooking salt in the food. Excessive amount of the cooking salt in the food is believed to be one of the main risk factors for the development of the arterial hypertension. The aim of this thesis is an evaluation of the particular dietary habits from the point of the nutritional therapy. Theoretical part of the thesis describes arterial hypertension its causes classification epidemiology diagnostics and last but not least its treatment. Practical part of the thesis is based on the anonymous questionnaire. Questionnaire is focused on the questions concerning basic demographic characteristics in the clinical treatment of hypertension and on the questions concerning non-pharmacological treatment i.e. nutrition (with focus on the cooking salt) and physical activity. The aim is to find out the quality of arterial hypertension patients' diet, their awareness of the proper diet, their adherence to the proper diet, whether patients avoid salty and improper food and their...
Keywords:
Arterial hypertension; diet; food intake; high blood pressure; NaCl; salt; Arteriální hypertenze,vysoký krevní tlak; NaCl; příjem; sůl; výživa
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/66862