Original title:
Koagulace organických látek produkovaných fytoplanktonem
Translated title:
Coagulation of organic matter produced by phytoplankton
Authors:
Načeradská, Jana ; Pivokonský, Martin (advisor) ; Benešová, Libuše (referee) ; Janda, Václav (referee) Document type: Doctoral theses
Year:
2014
Language:
eng Abstract:
[eng][cze] This dissertation thesis focuses on the removability of algal organic matter (AOM) by coagulation during water treatment and also on the influence of AOM on the coagulation of other substances present in source water. Special emphasis is put on the description of coagulation mechanisms. The effectiveness of AOM removal by coagulation was investigated by coagulation tests performed with optimized doses of coagulants (aluminium or ferric sulphate) under different pH values. Peptides and proteins contained in cellular organic matter of cyanobacterium Microcystis aeruginosa were used in the experiments since they have been previously reported to disturb the coagulation process. Moreover, peptides and proteins underwent coagulation experiments together with kaolin particles, representing clay particles in turbid waters, in both the presence and absence of coagulants to investigate the effect of AOM on the coagulation of turbid waters. To enable the description of coagulation mechanisms, AOM were characterised in terms of charge, functional groups, molecular weight and ability to form dissolved complexes with coagulant metals. The experimental results demonstrated that the removability of peptides and proteins is greatly dependent on pH value and on the properties of the involved particles or molecules....Překládaná disertační práce se zabývá odstranitelností organických látek produkovaných řasami a sinicemi (AOM - algal organic matter) koagulací při úpravě vody a také vlivem AOM na koagulaci dalších látek přítomných v surové vodě. Zvláštní důraz je kladen na popis mechanismů koagulace. Účinnost odstranění AOM koagulací byla posuzována za pomoci koagulačních testů prováděných s optimalizovanými dávkami koagulačních činidel (síranu hlinitého nebo železitého) při různých hodnotách pH. V experimentech byly použity peptidy a proteiny obsažené v buněčném materiálu sinice Microcystis aeruginosa, o kterých bylo již dříve zjištěno, že narušují koagulační proces. Za účelem posouzení vlivu AOM na koagulaci zakalených vod byly dále provedeny koagulační testy s peptidy a proteiny společně s kaolinovými částicemi, reprezentujícími jílové částice v zakalených vodách, jak s koagulačními činidly, tak bez nich. Aby bylo možné popsat koagulační mechanismy, AOM byly charakterizovány z hlediska náboje, funkčních skupin, molekulových vah a schopnosti tvořit rozpuštěné komplexy s koagulačními činidly. Výsledky experimentů ukázaly, že odstranitelnost peptidů a proteinů je značně závislá na hodnotě pH a vlastnostech koagulujících částic či molekul. Nejvyšší míry odstranění bylo dosaženo při takových hodnotách pH, při...
Keywords:
aggregation; Algal organic matter; destabilization; Microcystis aeruginosa; water treatment; agregace; AOM (Algal organic matter); destabilizace; Microcystis aeruginosa; úprava pitné vody
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/66507