Název:
Interakce katechinů s ionty mědi
Překlad názvu:
Interactions of catechins with copper ions
Autoři:
Řihošková, Petra ; Karlíčková, Jana (vedoucí práce) ; Jahodář, Luděk (oponent) Typ dokumentu: Rigorózní práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Mgr. Petra Řihošková Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název rigorózní práce: Interakce katechinů s ionty mědi Klíčová slova: katechiny, chelatační aktivita, měď, hematoxylin, bathocuproin, antioxidanty Flavonoidy patří mezi rostlinné polyfenoly prokazující významnou antioxidační aktivitu, kterou pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Flavonoidy jsou schopny chelatovat ionty kovů (např. železa a mědi) účastnící se na tvorbě volných kyslíkových radikálů nebo přímo reagují s enzymy, jejichž aktivita zvyšuje oxidační stres. Jejich účinek je ovlivněn chemickou strukturou, především počtem a prostorovým uspořádáním substituentů a velikostí molekuly. Katechiny se řadí do skupiny flavonoidů, nachází se v mnoha potravinách např. v čaji, čokoládě, ovoci nebo červeném vínu. Katechiny vykazují široké spektrum biologických účinků, proto jsou často studovány. Jejich antioxidační efekt se hlavně projevuje vychytáváním nebo zhášením volných radikálů a chelatací železa a mědi. Měď patří mezi stopové prvky a je nezbytná pro správnou funkci organismu. V lidském těle je součástí enzymů a ovlivňuje mnoho metabolických procesů. Nedostatek nebo nadbytek mědi v organismu poškozuje řadu orgánů. Tato...Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical botanic and ecology Candidate: Mgr. Petra Řihošková Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Interactions of catechins with copper ions Keywords: catechins, chelating activity, copper, bathocuproine, hematoxylin, antioxidants Flavonoids are a class of plant polyphenols with significant antioxidant activity, which positively affects human health. Flavonoids are able to chelate metal ions (e.g. iron and copper) which participates in the formation of oxygen free radicals, or they directly react with enzymes whose activity increases oxidative stress. Their effect is influenced by the chemical structure, especially by the number and position of substituents and molecular size. Catechins belong to the group of flavonoids found in various types of food, e.g. in tea, chocolate, fruit, or red wine. Catechins exhibit a broad spectrum of biological effects, therefore they are often studied. Their antioxidant effect is mainly manifested by uptaking or quenching of free radicals and the chelation of iron and copper. Copper is one of the trace elements and is necessary for the proper function of the body. In the human body copper is part of enzymes and affects many metabolic processes. Copper...