Original title:
National Tradition or Happy Tomorrows? The Dilemma for Czech Nutritional Science in the 1950s and 1960s
Translated title:
Národní tradice nebo šťastné zítřky? Dilema české vědy o výživě v 50. a 60. letech 20. století
Authors:
Franc, Martin Document type: Papers Conference/Event: Diffusion of Food Culture: Cookery and Food Education in Europe since the eighteenth century. Symposium of the International Commission for Research into European Food History (ICREFH) /8./, Prague (CZ), 2003-09-30 / 2003-10-05
Year:
2005
Language:
eng Abstract:
[eng][cze] Study is concerned with a development of the Czech nourishment science in 1950s and 1960s, especially on the basis of contemporary scientific discours. It pays attention to a political context of opinions, maintained by various contemporary experts.Práce se zabývá vývojem české vědy o výživě v 50. a 60. letech 20. století, především na základě analýzy dobového odborného diskursu. Pozornost je věnována i politickému kontextu názorů zastávaných jednotlivými odborníky působícími v dané době.
Keywords:
Czechoslovakia; history; nutricion science; historie Project no.: CEZ:AV0Z8077915 (CEP) Host item entry: The Diffusion of Food Culture in Europe from the Late Eighteenth Century to the Present Day, ISBN 80-200-1325-3
Institution: Masaryk Institute and Archives of the ASCR AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0118578