Original title:
Potravinová alergie na proteiny pšeničné mouky
Translated title:
Food allergy to wheat flour proteins
Authors:
Šotkovský, Petr ; Tučková, Ludmila (advisor) ; Panzner, Petr (referee) ; Prokešová, Ludmila (referee) Document type: Doctoral theses
Year:
2013
Language:
eng Abstract:
[eng][cze] THESIS SUMMARY Food allergy is one of the frequent disorders and its incidence in paediatric as well as adult population is continuously rising, having doubled in the last two decades. Although wheat belongs to major food allergens and is a staple food in most diets, we have only little knowledge of wheat proteins causing IgE mediated hypersensitivity reaction. Diagnostic approaches of food allergy to wheat have a high sensitivity, but low specificity. Poor predictability and specificity may be associated with the insufficient purity of wheat extracts used in sIgE assays or with the lack of major allergens in these extracts. In the first step, we characterized 19 potential allergens recognised by IgE Abs of allergic patients, using proteomic techniques (1-DE, 2-DE, MALDI-TOF, QTOF and LCQDECA nLC-MS/MS ion trap technique). We identified these IgE-binding molecules such as: α-amylase inhibitors, β-amylase, profilin, serpin, β-D-glucan exohydrolase and 27K protein. To quantify sIgE in patient's sera we developed ELISA using the whole wheat extract and two commercially available α-amylase inhibitors. Second, we developed a procedure that allows isolation of wheat allergens from natural sources using Rotofor cell and HPLC. Twenty-seven potential wheat allergens have been successfully identified; of these, the...SOUHRN V ČEŠTINĚ Potravinová alergie je jedním z nejčastějších onemocnění a postihuje jak dětskou, tak dospělou populaci. Její výskyt neustále roste, v posledních dvaceti letech se zdvojnásobil. Ačkoliv pšenice patří mezi hlavní potravinové alergeny a je základní složkou většiny jídel, naše znalosti pšeničných proteinů způsobujících IgE hypersensitivní reakci je nedostatečná. Diagnostika potravinové alergie na pšenici se vyznačuje vysokou sensitivitou, ale nízkou specificitou. Ta může být spojena s nedostatečnou čistotou používaných extraktů anebo absencí hlavních alergenů v těchto extraktech. V prvním kroku jsme charakterizovali 19 potenciálních alergenů rozpoznávaných IgE protilátkami ze sér pacientů. Díky proteomickým metodám (1-DE, 2-DE, MALDI-TOF, QTOF a LCQDECA nLC-MS/MS iontová past) jsme identifikovali např. tyto IgE vázající molekuly: inhibitory α-amylázy, β-amyláza, profilin, serpin, β-D-glukan exohydroláza a 27K protein. Pro kvantifikaci IgE protilátek jsme vyvinuli metodu ELISA, ve které byl použit jak pšeničný extrakt, tak komerčně dostupné inhibitory α-amylázy. V dalším kroku jsme vyvinuli metodu postupné izolace pšeničných alergenů z přírodních zdrojů, která využívá zařízení Rotofor a HPLC. Tímto přístupem bylo identifikováno 27 potenciálních alergenů, z nichž 7 bylo nově popsáno u...
Keywords:
basophil activation; IgE antibodies; isolation; mouse model; purification; wheat allergens; aktivace bazofilů; IgE protilátky; izolace; myší model; purifikace; pšeničné alergeny
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/59418