Název:
Dieta po bariatrických operacích
Překlad názvu:
Post bariatric surgery diet
Autoři:
HOSKOVCOVÁ, Klára Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma Dieta po bariatrických operacích je zaměřena na současná doporučení k dietě krátce po operaci, především však na dietu dlouhodobou. Cíli práce je: zmapovat současné zákroky bariatrické chirurgie, popsat příčiny vzniku nutričních komplikací plynoucích ze zákroků bariatrické chirurgie a zjistit podobu a doporučení k dietě po bariatrických operacích. V teoretické části jsou zpracovány informace o obezitě a bariatrické chirurgii, dále o dietě před a po bariatrických operacích. Pro zpracování praktické části jsem využila metodu smíšeného výzkumu. Šetření probíhalo pomocí týdenního záznamu jídelníčku a polostrukturovaného rozhovoru, jímž jsem zjišťovala především vliv operace na stravovací zvyklosti respondentů a jejich životní styl. Jídelníčky respondentů byly hodnoceny dle doporučení diety po bariatrických operacích individuálně, odpovědi z rozhovoru přepsány a vyhodnoceny hromadně. Z výsledků výzkumu vyplývá, že respondenti jsou o režimu a dietě dostatečně informováni již před zákrokem, jejich dodržování se však individuálně liší. Mezi nejčastější odchylky patří neadekvátní příjem energie a živin, konzumace nevhodných potravin, rozložení porcí stravy v průběhu dne a nedostatečná pohybová aktivita. Režimová doporučení v současné době bez obtíží dodržuje šest respondentů z osmi, dva respondenti dodržují s obtížemi: jedna respondentka pro psychické obtíže a druhý respondent dosáhl zlepšení své hmotnosti a od režimu upustil, nyní řeší hmotnostní přírůstek. Všichni respondenti projevili celkovou spokojenost se zákrokem a opět by jej podstoupili. Dva respondenti uvedli zlepšení diabetu 2. typu. This bachelor thesis on the topic of Post bariatric surgery diet is focused on current recommendations for short-term diet after bariatric surgery and mainly for long-term post bariatric surgery diet. Aims of this thesis are as follows: to map common types of bariatric surgery, describe causes of nutritional complications resulting from bariatric surgery and observe the form and recommendations for a Post baraitric surgery diet. The theoretical part compiles information on obesity and bariatric surgery, as well as the diet before and after bariatric surgery. For the practical part I used the method of combined research. The survey was carried out with a weekly food record and a semi-structured interview, which focused on the influence of the operation on the dietary habits and lifestyle of the respondents. Food records were analysed individually using post bariatric surgery diet recommendations, interview responses were transcribed and evaluated collectively. The research results show that respondents are sufficiently informed about the regimen and diet recommendations before the procedure, but their compliance varies individually. The most frequent variations include inadequate energy and nutrient intake, consumption of inappropriate food, distribution of food during the day and lack of physical activity. Six of eight respondents adhere fully to the dietary regimen recommendations, two respondents follow with difficulties: one due to a mental illness and the second due to dropping out of the regimen after losing weight. All respondents showed overall satisfaction with undergoing bariatric surgery and would undergo it again. Two respondents reported improvement in type 2 diabetes.
Klíčová slova:
Bariatrická chirurgie; dieta; nutrice; obezita; Bariatric surgery; diet; nutrition; obesity Citace: HOSKOVCOVÁ, Klára. Dieta po bariatrických operacích. České Budějovice, 2017. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/51754