Original title:
Zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku koz a ve vybraném mléčném produktu
Translated title:
Fatty acid composition of caprine milk and milk products
Authors:
PECOVÁ, Lenka Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Při technologickém zpracování suroviny nastávají v mléce změny, které mají vliv i na vlastnosti mléčného tuku. Mléčné výrobky mohou mít v porovnání s původní surovinou odlišné vlastnosti. Chemické a mikrobiální pochody mohou výskyt a zastoupení jednotlivých mastných kyselin měnit a ovlivňovat tak nutriční hodnotu výrobku. Cílem diplomové práce bylo posouzení zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku koz a vyhodnocení rozdílů ve spektru mastných kyselin v kozím mléce a z něj vyrobeného jogurtu. Changes occur in milk during the technological processing of raw milk, which also affect the properties of milk fat. Dairy products may have different properties compared to the raw milk. Chemical and microbial processes can alter the presence and distribution of individual fatty acids and thus influence the nutritional value of the product. The aim of this thesis was to assess the presence of fatty acids in milk fat of goat milk and to evaluate differences in the spectrum of fatty acids in goat milk and yoghurt produced from it.
Keywords:
fatty acids; goat milk; milk composition; milk fat; yoghurt; jogurt; kozí mléko; mastné kyseliny; mléčný tuk; složení mléka Citation: PECOVÁ, Lenka. Zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku koz a ve vybraném mléčném produktu. České Budějovice, 2017. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/48007