Original title:
Vliv genotypu na produkci konzumních vajec ve vybraném chovu
Authors:
STRAKOVÁ, Karolína Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo ve vybraném podniku porovnat ukazatele snášky u slepic chovaných pro produkci konzumních vajec, tj. hybridů Hy-Line Brown a Hy-Line White. Vybrané parametry snášky byly hodnoceny v průběhu 12měsíčního snáškového cyklu. V chovu byla za sledované období dosažena intenzita snášky 86,8 %, snáška na počáteční stav nosnic 26,5 vajec, podíl vajec zařazených do 1. třídy jakosti 96,4 %, úhyn nosnic 1,06 %, spotřeba krmné směsi na 1 vejce 130,0 g a spotřeba krmné směsi na 1 krmný den 110,8 g. Hybrid Hy-Line Brown vykázal vyšší intenzitu snášky (88,0 %, resp. 85,2 %), snášku vajec na počáteční stav (26,7 vajec, resp. 26,1 vajec) a nižší spotřebu krmné směsi na 1 vejce (128,7 g, resp. 133,2 g). U hybrida Hy-Line White byl zjištěn statisticky významný vyšší podíl vajec zařazených do 1. jakosti (97,3 %, resp. 85,4 %), statisticky vysoce významný nižší úhyn (0,49 %, resp. 1,51 %) a statisticky vysoce významně nižší spotřeba krmné směsi na 1 snesené vejce (100,7, resp. 114,9 g). The aim of this thesis was to compare the indicators of egg production of hens which are bred for production of consumable eggs i.e. Hy-Line Brown and Hy-Line White in selected farms. Selected parameters of egg production were evaluated during 12-months-laying cycle. In the selected farm during the monitored period was achieved the intensity of laying 86,8 %, laying at the initial state 26.5 eggs, number of eggs included in first quality class 96.4%, mortality of egg layer 1.06%, consumption of compound feed per 1 egg 130.0 g and consumption of compound feed per 1 feeding day 110.8 g. Hy-Line Brown showed higher intensity of laying (88,0 %, respectively 85,2 %), laying at the initial state 26.7 eggs, respectively 26.1 eggs, lower consumption of compound feed 128.7 g, respectively 133.2 g. Hy-Line White showed a statistically significant higher proportion of eggs included in the first quality (97.3%, respectively 85.4%), statistically significant lower mortality (0.49% and 1.51%) and statistically significantly lower consumption mixtures per 1 egg (100.7, respectively 114.9 g).
Keywords:
Hy-Line Brown; Hy-Line White; laying hen; production performance; strain; genotyp; Hy-Line Brown; Hy-Line White; nosné slepice; ukazatele užitkovosti Citation: STRAKOVÁ, Karolína. Vliv genotypu na produkci konzumních vajec ve vybraném chovu . České Budějovice, 2017. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/46727