Original title:
Vyhodnocení výsledků veterinárních kontrol v oblasti hygieny potravin
Translated title:
Evaluation of veterinary inspection in food safety
Authors:
MARKOVÁ, Aneta Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Nad zdravotní nezávadností je vykonáván veterinární hygienický dozor ve všech fázích výrobního procesu, od získávání surovin až po prodej živočišných produktů. Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit výsledky kontrol prováděných Státní veterinární správou České republiky (SVS ČR) v rámci monitoringu cizorodých látek a výsledky hygienických kontrol potravinářských provozoven se zaměřením na mlékárenský sektor. Pravidelné provádění kontrol bylo pravděpodobně příčinou zjištěného stále se snižujícího výskytu pozitivních nálezů u vzorků vyšetřovaných na cizorodé látky. Při vyhodnocení veterinárně-hygienických kontrol prováděných SVS ČR bylo zjištěno, že mlékárenský sektor vykazuje v porovnání s jinými subjekty zabývajícími se živočišnými komoditami příznivější výsledky.Healthy hygiene surveillance is carried out at all stages of the production process, from raw materials to the sale of animal products. The aim of this diploma thesis was to evaluate the results of inspections of the food processing industry which are carried out by the State Veterinary Administration of the Czech Republic (SVA CR). The specific focus was on the monitoring for foreign substances and the results of hygienic inspections done in food processing industry, mainly in dairy sector. Regular monitoring was the likely cause for the steadily decreasing number of positive findings in the samples which were tested for foreign substances. In the evaluation of the veterinary and hygiene audits carried out by the SVA CR, it was found that the dairy sector attained superior results as compared to other animal product sectors.
Keywords:
foreign substances; hygiene; inspections; State Veterinary Administration of the Czech Republic; cizorodé látky; hygiena; kontroly; Státní veterinární správa ČR Citation: MARKOVÁ, Aneta. Vyhodnocení výsledků veterinárních kontrol v oblasti hygieny potravin. České Budějovice, 2017. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/42436