Original title:
Vliv anestetik na parmu obecnou
Translated title:
Effects of anaesthetics on barbel
Authors:
ŘEŽÁBEK, Josef Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo posoudit vliv čtyř nejpoužívanějších anestetik v evropské akvakultuře, a to MS 222, hřebíčkového oleje, 2-phenoxyethanolu a Propiscinu na parmu obecnou (Barbus barbus). Vliv anestetik byl posuzován pomocí hematologického profilu krve, biomarkeru oxidativního stresu a antioxidačních enzymů. Dílčím cílem této práce bylo přispět k rozšíření poznatků o bezpečnosti testovaných anestetik a výběr bezpečného anestetika pro parmu obecnou. Parmy obecné byly podrobeny 10 minutové anestesii s MS 222 (v doporučené koncentraci 100 mg×l-1), hřebíčkovému oleji (v doporučené koncentraci 33 mg×l-1), 2-phenoxyethanolu (v doporučené koncentraci 0,4 ml×l-1) a Propiscinu (v doporučené koncentraci 1 ml×l-1). Vliv anestetik byl hodnocen ihned po desetiminutové anestesii a 24 hodin po anestesii. Anestesie s MS 222, hřebíčkovým olejem, 2-phenoxyethanolem a Propiscinem neměla signifikantní vliv na hematologické ukazatele, hladinu oxidativního stresu (TBARS) a aktivitu glutathionreduktázy v tkáních parmy obecné. Statisticky významné zvýšení aktivity katalázy ve svalu parmy obecné bylo zjištěno 24 hodin po anestesii všech testovaných anestetik ve srovnání s kontrolní skupinou. Změny aktivity superoxiddismutázy byly zjištěny ve všech experimentálních skupinách (po 10 minutové anestesii a i 24 hodin po anestesii). Výsledky dále ukazují, že antioxidační systémy parmy jsou silně alternovány anestetikem Propiscin, a jen nepatrně alternovány anestetiky MS 222, hřebíčkovým olejem a 2-phenoxyethanolem. Na základě výsledků této studie, lze doporučit pro anestesii parmy obecné anestetika hřebíčkový olej a 2-phenoxyethanol jako alternativu náhrady za anestetikum MS 222. The aim of this study was to assess the effects of the four most used anaesthetics in European aquaculture MS 222, clove oil, 2-phenoxyethanol and Propiscin on barbel (Barbus barbus). The effects of anaesthetics were assessed based on haematological profile, biomarker of oxidative stress and antioxidant enzymes. This study contributed to the expansion of knowledge on the safety of tested anaesthetics and selected safe anaesthetics for barbel. Barbels were exposed to a 10-minute anaesthesia with MS 222 (in recommended concentration 100 mg×l-1), clove oil (in recommended concentration 33 mg×l-1), 2-phenoxyethanol (in recommended concentration 0.4 ml×l-1) and Propiscin (in recommended concentration 1 ml×l-1). The effects of anaesthetics were evaluated immediately after 10 min. anaesthesia and 24 hours after anaesthesia. Anaesthesia with MS 222, clove oil, 2-phenoxyethanol and Propiscin had no significant effect on haematological indices, level of oxidative stress (TBARS) and activity of glutathione reductase in barbel tissues. The activity of catalase was significantly increased in the muscle 24 h after anaesthesia of all anaesthetics compared to the control. Superoxide dismutase activity was changes in all experimental groups (immediately after 10 min. anaesthesia and 24 hours after anaesthesia). The tested anaesthetics not altered hematopoietic tissue and had not effect on the level of lipid peroxidation in barbel´s tissues. The results of this study suggest that the antioxidant systems of barbel are altered by Propiscin anaesthesia, but they are slightly affected by MS 222, clove oil, and 2-phenoxyethanol anaesthesia. On the basis of the results of this thesis, for anaesthesia of barbel we can recommend clove oil and 2-phenoxyethanol as an alternative MS 222.
Keywords:
2-phenoxyethanol; anaesthetics; clove oil; MS 222; Propiscin; 2-phenoxyethanol; anestetika; hřebíčkový olej; MS 222; Propiscin Citation: ŘEŽÁBEK, Josef. Vliv anestetik na parmu obecnou. České Budějovice, 2017. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta rybářství a ochrany vod
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/41071