Original title:
Potenciální mikrobiologické nebezpečí v současných trendech kosmetiky - bio, vegan, raw.
Translated title:
Potential microbial hazards in actual cosmetology trends - bio, vegan, raw
Authors:
Jančíková, Simona ; Skoumalová, Petra (referee) ; Němcová, Andrea (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Bio-, vegan- a raw-kosmetika patří k stále oblíbenějším druhům kosmetických produktů z důvodu absence syntetických látek a konzervantů, z tohoto hlediska se ale zvyšuje pravděpodobnost mikrobiální kontaminace. Předmětem práce je tedy především praktické zjištění potenciální mikrobiologické kontaminace pomocí zátěžového testu a také stanovení aktivních složek v kosmetických přípravcích. V teorii byla zpracována legislativa kosmetických přípravků, a také informace o certifikátech, které se pro bio-, vegan- a raw-kosmetiku udělují. Tato část také pojednává o složení rostlinných a esenciálních olejů, které se ve významné míře používají jako suroviny při výrobě kosmetiky a mají pozitivní vliv na pokožku. V neposlední řadě se práce zabývá možnou mikrobiologickou kontaminací, výčtem nejčastěji se vyskytujících patogenních mikroorganismů, které můžou mít negativní vliv na zdraví spotřebitele. V praktické části je pak testována trvanlivost vybraných vzorků krémů pomocí zátěžového Schülke Koko testu zaočkováním vybraných zástupců mikroorganismů z řady bakterií, kvasinek a plísní (Candida glabrata, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa a Aspergillus niger). Dále byla otestována možná antimikrobiální aktivita přítomných esenciálních olejů, které mohou částečně nahrazovat účinek syntetických konzervantů. V práci byly analyzovány biologicky aktivní látky, konkrétně mastné kyseliny obsaženy v krémech, pomocí plynové chromatografie.
Bio-, vegan- and raw-cosmetics are continually more popular type of cosmetic products caused by an absence of synthetic and preservative substances but at the same time there is an increased probability of microbial contamination. The main aim of this thesis is a practical findings of potential microbiological contamination using a challenge test and a determination of any active ingredients in the cosmetic preparations. The legislation of cosmetic preparations as well as the information about certificates, which are awarded for bio-, vegan- and raw-cosmetics has been processed in the theory. This section also discusses a composition of vegetable and essential oils, which are used as raw materials in cosmetics production to a great extent and have a positive effect on skin. This thesis also deals with a possible microbiological contamination, listing the most frequently occurred pathogenic microorganisms, which can have a negative influence on consumer health. Operating life of selected samples using the Schülke Koko test by inoculating selected representatives of bacteria, yeasts and molds (Candida glabrata, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Aspergillus niger) are being tested in the practical part. In addition a possible antimicrobial activity which may partially replace an effect of synthetic preservatives in the presence of essential oils is also being tested. Finally any biological active substances were analysed by the gas chromatography, in particular fatty acids contained in the creams.
Keywords:
biocosmetics; essential oils; fatty acids; microbiological contamination; preservatives; Schülke Koko test; biokosmetika; esenciální oleje; konzervační látky; mastné kyseliny; mikrobiologická kontaminace; Schülke Koko test
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/65330