Original title:
Možnosti vstupu finské firmy na český trh
Translated title:
Posssibilities of entrance of the Finnish company on the Czech market
Authors:
Zieglerová, Klára ; Regnerová, Olga (advisor) ; Zdeněk, Zdeněk (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce na téma Možnosti vstupu finské firmy na český trh je zaměřena na sběr poznatků o českém trhu a spotřebitelském chování v oblasti trhu cukrovin potřebných pro návrh vhodné metody vstupu finské firmy Kouvolan Lakritsi na český trh. Práce dále obsahuje analýzu procesu internacionalizace firmy Kouvolan Lakritsi spojenou s výběrem vhodné mezinárodní spolupráce a návrhem mezinárodního marketingového programu pro vybranou firmu.
Práce je rozdělena do třech částí. První část práce poskytuje teoretické podklady pro vytvoření kompletní analýzy českého trhu a pro zhodnocení možností internacionalizace s návrhem mezinárodního marketingového plánu pro vybranou firmu. Dílčí část teoretických východisek zahrnuje popis využití lékořice zejména v potravinářském průmyslu. Druhá část práce představí firmu Kouvolan Lakritsi, aby čtenář získal ucelenou představu o její výrobní a obchodní činnosti v oblasti lékořicových cukrovin s cílem zhodnotit současnou mezinárodní působnost firmy a její potencionální uplatnění na českém trhu. Dále se práce zabývá analýzou českého trhu v oblasti cukrovin a vývojem spotřeby a nákupních zvyklostí českých zákazníků. Třetí část shrnuje motivy vstupu firmy Kouvolan Lakritsi na český trh, konkretizuje umístění jejích výrobků na zahraničním a českém trhu, vybírá vhodnou metodu vstupu na trh spolu návrhem hledání spolupráce a aplikace mezinárodního marketingového programu. Poslední část dále obsahuje návrhy a doporučení pro rozšíření diplomové práce ve spolupráci s vybranou poradenskou firmou Logio, kde autorka působí. This thesis on "Possibilities of entrance of Finnish company on the Czech market" is focused on gathering pieces of knowledge about the Czech market and consumerist behavior in the market area of necessary confectionery that leads to suitable methods for the Finnish company Kouvolan Lakritsi to enter the Czech market. Furthermore, the thesis contains the analysis of the Kouvolan Lakritsi internationalization process involved in the selection of the appropriate international cooperation and the scheme for the international programme for the selected company.
The thesis is divided into three parts. The first part presents theoretical details to create a complete analysis of the Czech market, evaluate the internationalization options and design an international marketing plan for the selected company. The constitutive part of the theoretical basis accounts for the description of the use of liquorice especially in food industry. The second part of the thesis introduces the Kouvolan Lakritsi company, so that the reader gains a comprehensive concept of its manufacturing and business activity in the field of liquorice confectionery. It aims to evaluate the current international activities and its potential assertion on the Czech market. It also deals with the analysis of the Czech market in the confectionery area and the consumption development and shopping habits of Czech customers. The third part summarizes the motives of Kouvolan Lakritsi to enter the Czech market, it concretizes the placement of its products on foreign and Czech markets, it selects a suitable method to enter the market and suggests cooperation search and application of the international marketing programme. The final part of the thesis covers the propositions and recommendations for the extension of the thesis in cooperation with a selected consulting company Logio, where the author acts.
Keywords:
export; formy vstupu na zahraniční trh; Kouvolan Lakritsi; lékořice; mezinárodní obchod; potravinářský průmysl