Original title:
Aplikace QCM (Quartz Crystal Microbalance) při studiu vlastností piva
Translated title:
Application of QCM (Quartz Crystal Microbalance) for evaluation of beer properties
Authors:
Škoda, Jakub ; Gabriel, Petr (advisor) ; Sladký, Petr (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V rámci práce bylo zkoumáno použití metody QCM (Quartz Crystal Microbalance) zejména ke studiu vlastností piva. Po provedení úprav na měřící aparatuře byla proměřena závislost výsledků měření na teplotě použitého vzorku. Bylo provedeno připojení měřící aparatury k počítači a dále proměřeny vzorky alkoholu, glukosy mladiny a glycerolu o různých koncentracích a několik vzorků piva s přímým grafickým výstupem do počítače. Cílem práce bylo zjistit, zda je tato metoda vhodná k určování koncentrace alkoholu v pivu, původní stupňovitosti piva a ke studiu stability piva.In this thesis the QCM (Quartz Crystal Microbalance) method was used to study beer properties. After necessary adjustments on the measuring apparatus the dependence of the output data on the temperature of used sample was measured. The measuring apparatus was connected to computer with direct graphical output to the display. Model samples of alcohol, glucose, wort and glycerol with various concentrations were measured as well as few beer samples. The object of the work is to find out whether QCM method is applicable for determining the alcohol content and original gravity of beer and studying beer stability.
Keywords:
beer; Quartz Crystal Microbalance; pivo; Quartz Crystal Microbalance
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/50280