Original title:
Hospodářství v době laténské
Translated title:
Economy in the La-T`ene Period
Authors:
Rozsypal, Jan ; Salač, Vladimír (advisor) ; Frank Danielisová, Alžběta (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V této práci jsem se zaměřil na dílčí otázku široké problematiky hospodářství doby laténské, konkrétně na problém výživy oppid. V našem bádání je tato otázka součástí většiny hospodářských modelů pro dobu laténskou, přičemž jsou uplatňovány značně odlišné přístupy, přinášející nesourodé výsledky. Výrazný rozdíl mezi závěry jednotlivých badatelů je jedním z hlavních předmětů této práce. Cílem práce není nový model ani vyřešení otázky obživy oppid, nýbrž srovnání a rozbor přístupů prezentovaných v jednotlivých modelech, jejich testování z perspektivy studia směnných vztahů, včetně aplikace novějších poznatků o směně z ostatních humanitních věd. Klíčová slova La-Tène, hospodářství, oppidum, směna, multidisciplinárníThe object of this thesis is a component of the extensive issue of the economy of La-Tène period, namely the problem regarding the nourishment of oppida. In a domestic research, this issue tends to be a part of most economic models created for the La-Tène period. Two main dissimilar approaches are being used, and researchers achieve distinctively heterogenous results. This distinct difference is one of the main subjects of the thesis. The goal of this thesis is not to create a new economical model or to solve the questions concerning the nourishment of oppida. The goal is a comparison and analysis of the approaches, that were presented in current economic models. I will test the approaches from the aspect of an exchange relations, including the usege of new findings about exchange, that were made in the fields of other humanities. Keywords La-Tène, economy, oppidum, exchange, multidisciplinary
Keywords:
La-Tène-Period - Economy; doba laténská - hospodářství - obchodní vztahy
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/44379