Original title:
KAŠRUT a ŠCHITA: Zásady židovské kuchyně a rituální porážky
Translated title:
KASHRUT and SHECHITAH: Jewish dietary laws and ritual slaughtering
Authors:
Veselá, Jana ; Nosek, Bedřich (advisor) ; Holubová, Markéta (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce pojednává o principech a zákonitostech košer kuchyně a židovské rituální porážky. V první kapitole nalezneme obecný úvodu do problematiky kašrutu a základní terminologii. Druhá kapitole pojednává o rozdělení potravin na košer a trejfe a o zákazu míchání masa a mléka a důsledky, které z tohoto zákazu vycházejí. Ve třetí kapitole nalezneme informace týkající se rituální porážky a celý proces zbavení života zvířete, od vybrání vhodného kusu až po usmrcení. Ve čtvrté kapitole se věnuji následnému zpracování masa. V poslední páté kapitole se věnuji rituální porážce ve světle moderní doby. Celá práce je přehledně rozdělena na kapitoly a podkapitoly a čtenář se postupně dozví všechna pravidla a zákonitosti, které určují židovský způsob stravování.These papers deal with the principles and natural relations of kosher cuisine and Jewish ritual slaughter. In the first chapter we can find the general introduction into the issues of kashrut and also the basic terminology. The second chapter deals with the division of food on kosher and trefah food and also with the milk and meat mixing ban and its consequences. In the following chapter we can find information regarding the ritual slaughter and the whole process of killing an animal from the choosing the right piece till its killing. In the fourth chapter I am writing about the consequent meat processing. In the last chapter we can find the information about the ritual slaughter in modern era. Whole thesis is clearly divided into the chapters and subchapters and the reader will get into the rules and principles of Jewish way of eating step by step.
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/43421