Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Stanovení celkové antioxidační kapacity ve vybraných potravinách a potravinových doplňcích průtokovou injekční analýzou s chemiluminiscenční detekcí
Original title:
Stanovení celkové antioxidační kapacity ve vybraných potravinách a potravinových doplňcích průtokovou injekční analýzou s chemiluminiscenční detekcí
Translated title:
Determination of Total Antioxidant Capacity in Select Food products and Dietary Supplements by Flow Injection Analysis with Chemiluminiscent Detection
Authors:
Průchová, Karolína ; Rychlovský, Petr (advisor) ; Hraníček, Jakub (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V této diplomové práci byla úspěšně vyvinuta metoda stanovení celkové antioxidační kapacity průtokovou injekční analýzou s chemiluminiscenční detekcí. Jako chemiluminiscenční činidlo byl použit roztok luminolu v prostředí uhličitanového pufru, s měďnatými ionty jako katalyzátorem. Chemiluminiscenční záření bylo vybuzeno oxidací roztoku luminolu zředěným roztokem peroxidu vodíku, byla pozorována intenzivní dlouhotrvající chemiluminiscence. První část diplomové práce je věnována optimalizaci experimentálních podmínek stanovení, včetně konstrukce průtokové měřící aparatury. Jako standardní látka byla použita kyselina L-askorbová. V druhé části práce pak byla nově vyvinutá metoda použita pro stanovení celkové antioxidační kapacity reálných potravinových vzorků (čajů, kávy, piv, vín, čerstvých ovocných šťáv, čokolády a vybraných potravinových doplňků). Výsledky analýzy těchto vzorků byly převedeny na jednotky VCEAC, tedy antioxidační kapacitu ekvivalentní antioxidační kapacitě kyseliny L-askorbové v mg/ml pro kapalné vzorky a v mg/g pro vzorky pevné. Byly získány tyto výsledky: čaje 53 - 347 mg/1g suchého produktu; kávy 399-449 mg/g suchého produktu; piva 1,1-1,4 mg/ml; vína 4,2 - 4,8 mg/ml; šťáva z citronu 4,7 mg/ml; šťáva z kiwi 2,1 mg/ml a čokolády 6,4 - 57,5 mg/g. Spolehlivost stanovení nově vyvinutou...In this diploma thesis, a functional method for the determination of total antioxidant capacity by flow injection analysis with the chemiluminiscent detection was successfully developed. Luminol in carbonate buffer (composed of Na2CO3, NaHCO3 and (NH4)2CO3), with Cu2+ ionts as a catalyst, was used as a chemiluminiscent reagent. Chemiluminiscent radiation was induced by a diluted solution of hydrogen peroxide, a long-lasting chemiluminiscence was observed. First part of this thesis is dedicated to the optimalisation of the experimantal conditions for antioxidant capacity measurements as well as to the construction of apparatus for flow measurings. L-ascorbic acid was used as a standard. In the second part of this thesis the freshly developed method was used to determinate total antioxidant capacity of real food product simples, namely tea and coffee simples, beers, wines, chocolates, fresh fruit juices and selected food supplements. Results of this analysis were expressed as a vitamin C equivalent antioxidant capacity (VCEAC) related to standard, in mg/ml for liquid simples and in g/mg for solid simples. Results obtained are: tea simples 53 - 347 mg/1g of dried product, coffee simples 399-449 mg/g of dried product, beers 1,1-1,4 mg/ml, wines 4,2 - 4,8 mg/ml, fresh lemon juice 4,7 mg/ml, fresh kiwi juice 2,1...
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/41444