Original title:
Využití vibrační spektroskopie při studiu výtvarných děl - maltová pojiva
Translated title:
Application of vibrational spectroscopy to analysis of artwork - mortars
Authors:
Křížová, Iva ; Němec, Ivan (advisor) ; Hynek, Radovan (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2010
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Úkolem této bakalářské práce bylo posoudit možnosti identifikace proteinových a lipidových aditiv, jako jsou například krev, želatina, tvaroh, sádlo nebo vejce, v modelových vzorcích vápenných malt metodou infračervené spektroskopie. Zaměřili jsme se na odrazové techniky infračervené spektroskopie, a dokázali jsme že těmito metodami lze určit přítomnost aditiv už od řádu desetin hmotnostního procenta. Detailní rozlišení lipidových či proteinových aditiv lze až od řádu jednoho hmotnostního procenta. Při následném ošetřování a stárnutí připravených modelových vzorků nebyly pozorovány spektrální změny, které lze s tímto procesem spojovat.The aim of this work was to determine the possibility of identifying the protein and lipid additives, such as blood, gelatin, curd, lard or eggs, in the model samples of lime based mortars using infrared spectroscopy. We have focused on the reflectance techniques of infrared spectroscopy, and we proved that by these methods can be determined the presence of additives, down to tenths percent by weight. Detailed resolution of lipid and protein additives can be achieved only for samples containing at least one weight percent of additive. There were not observed any spectral changes which can be correlated with performed curing and aging of prepared model samples.
Keywords:
Infrared spectroscopy; Lipid additives; Mortar; Protein additives; Infračervená spektroskopie; Lipidová aditiva; Malta,Proteinová aditiva
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/39342