Original title:
Hodnocení monosacharidů a disacharidů pomocí Creep testu
Translated title:
Monosaccharides and disaccharides classification by Creep testing Mehod
Authors:
Frýdlová, Dana ; Řehula, Milan (advisor) ; Špaček, Vladimír (referee) Document type: Rigorous theses
Year:
2010
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] - CZ Název rigorózní práce: Hodnocení monosacharidů a disacharidů pomocí Creep testu Student: Mgr. Dana Frýdlová Vedoucí diplomové práce: Doc. RNDr. Milan Řehula, CSc. Konzultant: Mgr. Roman Adámek Katedra Farmaceutické Technologie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Universita Karlova v Praze, Česká republika Úvod: Na viskoelastických vlastnostech tabletoviny závisí celý proces lisování tablet. Vlastní pojmy plasticita a elasticita nemají jednoznačnou charakterizaci. V oblasti tablet jejich interpretace vychází z použité metody. Cíl: V této práci jsem použila creep test pro hodnocení viskoelastických vlastností následujících plniv - sorbitolu, manitolu, sacharózy, monohydrátu laktózy (dále Tabletóza) a bezvodé laktózy. Metodika: Měření probíhalo na přístroji pro zkoušení pevnosti materiálu v tlaku a tahu T1 - FRO 50 (výrobce: Zwick GmbH and Co, Ulm, Německo) a získané údaje byly dále díky napojenému softwaru zaznamenány do protokolu. Další vyhodnocování proběhlo v programu Origin Professional 7.5 a Microsoft Excel. Výsledky: Při srovnání viskoelastických vlastností monosacharidů a disacharidů převažovaly plastické vlastnosti u monosacharidů a jsou tedy považovány za více plastické a snadněji lisovatelné látky než disacharidy. Při srovnání obou typů laktóz byla více plastickým materiálem...- EN The name of study: Monosaccharides and disaccharides classification by Creep testing Method Student: Mgr. Dana Frýdlová Tutor: Doc. RNDr. Milan Řehula, CSc. Consultant: Mgr. Roman Adámek Department of Pharmaceutical Technology, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove, Charles University in Prague, Czech Republic Background: The whole process of tablet compression is depended on viscoelastic properties of fillers. Terms plasticity and elasticity are not clearly defined. In this area, their interpretation results from a method which is applied. Aim: In this study the Creep test was used for classification of viscoelastic properties of following fillers: sorbitol, manitol, saccharose, Tabletose and anhydrous lactose. Methods: Measurement was realized by a special apparature T1 - FRO 50 (producer: Zwick GmbH and Co, Ulm, Germany) and the compaction process was recorded by a special software, which was connected to the compressing device. Obtained data were processed by Origin Professional 7.5 and Microsoft Excel. Results: Monosaccharides were found to be more plastic and more pressable than disaccharides. The most plastic material was mannitol. Disacharides were more elastic than monosaccharides. Tabletose was the most elastic material. Anhydric form of lactose was more plastic than its monohydric...
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/35763