Original title:
Charakterizace laktózy metodou diferenciální skanovací kalorimetrie
Translated title:
Characterization of lactose by differential scanning calorimetry
Authors:
Stoklasová, Markéta ; Řehula, Milan (advisor) ; Musilová, Marie (referee) Document type: Rigorous theses
Year:
2006
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Stoklasová Markéna - Rigorózní práce - 2006 Rigorózní práce se zabývá charakterizací laktosy metodou diferenciální skanovací kalorimetrie. Teoretická část charakterizuje laktosu a charakterizuje metodu diferenciální skanovací kalorimetrie. Zároveň rozpracování faktory, které ovlivňují DSC termogramy. Cílem práce bylo provést kalorimetrické hodnocení beta-laktosy, D-laktosy, alfa-laktosy. Měření se provádělo na zařízení DSC 200 PC Netzsch. Ve výsledcích práce jsou uvedeny teploty tání a hodnoty Tg studovaných laktos. Získané výsledky jsou porovnány s hodnotami u laktosy, používané jako plnivo ve výrobě tablet.Stoklasová Markéna - Rigorózní práce - 2006 This work deals with the characterization of lactose by differential scanning method. Theoretical part characterizes lactose and describes the method of differential scanning calorimetry. This chapter also mentions the factors effecting DSC thermograms. The aim of the work was to carry out calorimetric evaluation of beta lactose, D lactose, and alfa lactose. The calorimetric measurements were realized by means of DSC calorimeter DSC 200 PC Netzsch. The results of the work list melting temperatures and values of Tg of lactoses studied. The results are compared with the values of lactose used as filler for tablet production.
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/3199