Original title:
Úroveň znalostí z problematiky výživy žáků 2. stupně ZŠ ve vztahu k jejich každodenní výživě.
Translated title:
The level of knowledge on the issue of nutrition of students in the 2nd grade of elementary school in relation to their daily diet.
Authors:
KOPUNCOVÁ, Hana Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce: Úroveň znalostí z problematiky výživy žáků 2. stupně ZŠ ve vztahu k jejich každodenní výživě charakterizuje v teoretické části pojmy týkající se výživy. Jednotlivé kapitoly pak rozebírají základní složky a význam správné výživy pro zdraví dětí a mládeže. Zmiňuji se o doporučených denních dávkách, stravovacím režimu, alternativních způsobech stravování a zároveň i o chybách ve výživě a jejich dopadech ve formě nadváhy či jiných onemocnění. Zahrnuta je zde i problematika výchovy ke zdraví v rámcově vzdělávacím programu. Praktická část se zabývá výsledky kvantitativního výzkumu, který byl realizován v podobě dotazníkového šetření a jeho cílem bylo zjistit vztah žáků k jejich každodenní výživě a prověřit znalosti o dané problematice. Výzkum je zaměřen na žáky 9. tříd ve věku 14. 16. let v oblasti Znojemska.This bachelor thesis: The level of knowledge pertaining to the issue of the nutrition of second grade elementary students in relation to their everyday diet is theoretically defined in the introductory section, defining nutrition related terms. Individual chapters then go on to define the basic aspects and the relevance of good nutrition for the health of young children and young adults. Daily recommended amount, nutrition plans, alternative eating regimes and various nutritional mistakes are all discussed, particularly in the context of abnormal weight gain and other illnesses. The issue of educating young people about correct nutrition is also tackled. The practical component of the thesis describes the results of quantitative research carried out via questionnaire form. The aim of the questionnaire was to find out what relationship young children have towards their nutrition and test their knowledge on the subject. The research sample was aimed at children of 9th grade of elementary school, aged 14-16 in the Znojmo area.
Keywords:
alternative nutrition; diet; eating disorders; nutrients; obesity; alternativní výživa; nadváha; poruchy příjmu potravy; výživa; živiny Citation: KOPUNCOVÁ, Hana. Úroveň znalostí z problematiky výživy žáků 2. stupně ZŠ ve vztahu k jejich každodenní výživě.. České Budějovice, 2014. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/46138