Original title:
Konzumace vlákniny v seniorském věku
Translated title:
Consumption of fiber in old age
Authors:
ŠÁLEK, Jan Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tématem této bakalářské práce je Konzumace vlákniny v seniorském věku. V dřívějších letech byla vláknina brána jako látka zbytečně zatěžující lidský organismus. Postupem času bylo zjištěno, že má poměrně velký vliv na zdraví člověka především tím, že slouží jako prebiotikum pro synbiotické bakterie osidlující trávicí trakt. Stále převládá dělení vlákniny na rozpustnou a nerozpustnou, přestože některé druhy vlákniny nelze zcela s určitostí zařadit ani do jedné skupiny, protože mají vlastnosti obou. Denní doporučená dávka je 30 g. Ke zpracování praktické části byl zvolen kvalitativní výzkum. Prvním cílem práce bylo zjistit, kolik vlákniny senioři konzumují. Druhým cílem bylo porovnat konzumaci vlákniny u seniorů žijících samostatně a seniorů žijících v domovech pro ně určených. Výzkumný soubor u první výzkumné otázky tvoří 20 seniorů z Jihomoravského kraje starších 65 let. V druhé výzkumné otázce tvoří výzkumný soubor 5 domovů pro seniory z celé České republiky. Všichni respondenti dostali záznamový arch na jeden týden a pokyny jak jej vyplňovat. Získané jídelníčky byly následně propočítány v programu "Nutriservis Profesional". Výsledky ukazují vyšší konzumaci vlákniny než je průměr v České republice, ale stále chybí téměř polovina do naplnění doporučené denní dávky. Zároveň bylo sledováno i BMI a jeho vliv na konzumaci vlákniny. Žádný významný vliv shledán nebyl, jelikož nadváhu kromě jednoho respondenta měli všichni dotazovaní. U vyhodnocených jídelníčku z domovů pro seniory je znát finanční limit, tudíž žádné celozrnné produkty, téměř žádná zelenina a malé množství ovoce. I přes tyto omezení je průměrná konzumace vlákniny téměř stejná jako u seniorů žijících samostatně. V závěru je navrženo jak i přes nízké finanční prostředky navýšit příjem vlákniny a zamezit nebo alespoň snížit problémy spojené s její nízkou konzumací. Doporučení u respondentů jsou individuální pod každým vyhodnocením. The theme of this bachelor thesis is the Consumption of fiber in the old age (seniors). Formerly, the dietary fiber was considered unnecessarily burdensome for human organism. Later, it was found that it has a relatively large impact on human health, especially by serving as a prebiotic for symbiotic bacteria inhabiting the gastrointestinal tract. There is still prevailing opinion that roughage divides into a soluble and insoluble, despite that some types of fiber cannot be definitely classified and placed into any of these groups because they have characteristics of both of them. The daily recommended dose is 30 g. The qualitative research was used for elaboration of the practical part. The first goal was to find out how much fiber seniors consume. The second aim was to compare the consumption of fiber among elderly people living alone and the elderly living in retirement homes built for them. The research group, at the first research question, consists of 20 seniors from the Southern Region aged over 65 years. The research group, at the second research question, consists of five retirement homes from the whole Czech Republic. All respondents were given a record sheet for one week, and instructions on how to fill it. Acquired menus were subsequently re-calculated through the program "Nutriservis Professional". The results show higher consumption of fiber than the average in the Czech Republic, but there is still almost a half missing to get the recommended daily dose. There was observed BMI and its impact on the consumption of fiber. No significant effect was found, because overweight had all interviewees except one respondent. The financial limit is visible for evaluated diet of homes for the elderly, therefore, there are no whole grain products, vegetables and almost no fruit. Despite these limitations, the average consumption of fiber is almost equal to elderly people living alone. In conclusion, there is a proposition how to, despite the low funds, increase the intake of roughage, and avoid or, at least, reduce the problems associated with its low consumption. Recommendations for respondents are individual and given under each evaluation.
Keywords:
Dietary fiber; prebiotics; seniors; Potravní vláknina; prebiotika; senioři Citation: ŠÁLEK, Jan. Konzumace vlákniny v seniorském věku. České Budějovice, 2016. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/47009