Original title:
Analýza biologických vlastností kokošky pastuší tobolky (Capsella bursa-pastoris L.)
Translated title:
Analysis of biological features of Capsella bursa-pastoris (L.) Med.
Authors:
Schneebergerová, Tereza ; Hamouz, Pavel (advisor) ; Holec, Josef (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce s názvem Analýza biologických vlastností kokošky pastuší tobolky je stanovení vybraných biologických charakteristik kokošky pastuší tobolky (Capsella bursa-pastoris), které mají vliv na rozšíření a uplatnění tohoto plevele v kulturních porostech. Jde o délku primární dormance, její vývoj a stanovení vlivu faktorů, které mají vliv na dormanci a klíčení semen.
Kokoška pastuší tobolka je jednoletá nebo dvouletá bylina z čeledi brukvovitých (Brassicaceae), která se řadí mezi jednoleté ozimé plevely. Zapleveluje především ozimé
a jarní obilniny, řepku, brambory nebo víceleté pícniny. Její výskyt je značně kosmopolitní, lze jí najít od nížin po podhorské oblasti. Takže se mohou biologické vlastnosti jednotlivých populací výrazně lišit. Jako metodu regulace lze použít mělkou podmítku nebo herbicidní ošetření porostu.
Po sběru čerstvých semen byl založen první pokus na stanovení primární dormance. Zbylá semena byla uložena ve 2 různých typech prostředí. Část byla uložena v suchu při
20 °C. Zbylá semena byla stratifikovaná při 5 °C, buď v půdě nebo na filtračním papíře.
Vliv způsobu uložení semen na vývoj dormance byl stanovován ve dvoutýdenním intervalu. Semena byla nakličována 1 týden v klimaboxu za vlivu různých faktorů. Mezi které patřil rozdílný světelný režim, druh vody a typ média k nakličování.
Výsledky byly zpracovány vícefaktorovou analýzou rozptylu. Čerstvá semena vykazovala silnou primární dormanci při stálých teplotách 10 °C a 20 °C, nejvyšší klíčivost byla u varianty se střídavou teplotou 20/10 °C na filtračním papíře s pitnou vodou a uložená ve tmě, a to v podílu 10,75 %. Semena stratifikovaná při 5 °C v prvních dvou týdnech měla narůstající klíčivost, která se později postupně snižovala. Naopak semena uložená v suchu při 20 °C zpočátku vykazovala dormanci, kterou postupně ztrácela.
The aim of this bachelor thesis is to determinate selected biological characteristics of shepherd´s-purse, which have impact on the establishment and expansion of its populations in field crops. In particular, development of primary dormancy was studied and the effect of factors that influence the dormancy and germination of seeds was determined.
Shepard´s purse is an annual or biennial herb of the cabbage family, which is classified as winter annual weeds. Primarily infest the winter and spring crops, rapeseeds, potatoes or forages. It appears from lowland to foothills, so biological features of individual population can be very different. The ways of control are shallow tillage or herbicidal treatment.
After harvesting of ripe seed the first experiment was set to define the primary dormancy. Remaining seeds were stored in two different types of environment. Part of seeds was stored in the dry at 20 °C. Others seeds were stratified at 5 °C. Effect of storage conditions on primary dormancy was tested every two weeks. Seeds were germinated for
1 week in grow chamber under the influence of various factors such as different light mode, type of water and type of media for germination.
The results were processed by multiple-factor analysis of variance. Fresh seeds showed a strong primary dormancy at constant temperatures of 10 °C and 20 °C. Treatment with fluctuating temperature (20/10 °C), filter paper, drinking water and stored in dark had the highest germination rate (10.75 %). Seeds stratified at 5 °C had increase in germination in first weeks, but lost it during storage. On the other hand, seeds stored in dry at 20 °C firstly were in dormancy, but they lost it gradually during storage.
Keywords:
dormance; klíčivost; kokoška pastuší tobolka; plevel; semena