Original title:
Role regionálního produktu v regionálním rozvoji
Translated title:
Role of the regional product in the regional development
Authors:
Tománková, Lenka ; Varvažovská, Pavla (advisor) ; Miloš, Miloš (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zaměřuje na téma regionálního produktu, a to konkrétně s důrazem na regionální potravinu a gastroturistiku jako moderní trend, který může vést k rozvoji cestovního ruchu a případně i k rozvoji regionu jako celku. Cílem diplomové práce je prokázat význam regionálního produktu v regionálním rozvoji vybraného regionu Poděbradska se zaměřením na gastroturistiku, která se v posledních letech v České republice rozvíjí. Na základě kvantitativního a kvalitativního šetření je zjišťováno, jak si vybraný region, kterým je Poděbradsko, stojí z hlediska regionálního produktu, jaká je podpora tohoto produktu, jeho současný stav, zda jsou na Poděbradsku regionální potraviny, za kterými stojí za to jezdit, ale také to, jak o regionálních potravinách smýšlejí respondenti, kteří byli pro potřeby práce dotazováni, a to jak prostřednictvím dotazníkového výzkumu (kvantitativní šetření), tak na základě rozhovorů (kvalitativní šetření). Diplomová práce primárně poukazuje na to, jak je gastroturistika minimálně využívána jako možnost rozvoje regionu a z pohledu regionálních představitelů zůstává spíše v pozadí. Diverzifikace regionálních aktivit je cestou, jak naplnit potenciál a zajistit vyšší pravděpodobnost rychlejšího rozvoje.The diploma thesis is focusing on the topic of the regional product with the aiming on the regional food and gastro-tourism as a modern trend that can lead to the development of the tourism and regional development. The main goal of the diploma thesis is to show the importance of the regional product on the regional development of the Poděbrady region with the focus on the gastro-tourism that is developing in the recent years in the Czech Republic. On the basis of the quantitative research and the qualitative research, the thesis is finding out how the Poděbrady region stands from the point of view of the regional product, how the Poděbrady region supports the regional production, what its current status is, whether there are any regional feed in the Poděbrady region that should be local attraction for tourists, and what the attitudes of the respondents to regional production are. The questioning was realized by the questionnaire (quantitative research) and by interviews (qualitative research). The diploma thesis points out that the gastro-tourism usage for the regional development is very limited and it remains out of the interest of the regional representatives. The differentiation of regional activities is the way of fulfilling the capacity and ensuring the better probability of the faster development.
Keywords:
cestovní ruch; gastroturiska; Poděbradsko; regionální potraviny; regionální produkt; regionální rozvoj; regionální růst