Home > Academic theses (ETDs) > Doctoral theses > Vliv kyseliny linolové a α-linolenové ve výživě prasat na množství a kvalitu intramuskulárního tuku vepřového masa s důrazem na n-6/n-3 PUFA-spektrum
Original title:
Vliv kyseliny linolové a α-linolenové ve výživě prasat na množství a kvalitu intramuskulárního tuku vepřového masa s důrazem na n-6/n-3 PUFA-spektrum
Translated title:
Effect of linoleic and α-linolenic acidis in pig nutrition on quantity and quality of intramuscular fat of pork with emphasis on the n-6/n-3 PUFA-spectrum
Authors:
Vehovský, Karel ; Stupka, Roman (advisor) Document type: Doctoral theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Lidská výživa je závislá na příjmu živin z potravy. Jednou ze základních živin, které potřebuje lidský organismus k získání energie, růstu a obnově buněk, tkání a orgánů, a které přijímá v lidské potravě jsou tuky. Ty jsou získávány z rostlinných nebo živočišných zdrojů, kdy především živočišné tuky s méně příznivou skladbou mastných kyselin jsou veřejností často řazeny mezi nepopulární složku potravy. Česká republika je zemí s tradičně vysokou spotřebou vepřového masa. V poslední době se zvýšil zájem konzumentů o tzv. zdraví prospěšné potraviny, mezi něž lze zařadit i některé živočišné produkty s pozměněným složením mastných kyselin v tucích. Obsah a složení nasycených a nenasycených mastných kyselin v lidské výživě jsou důležité pro ochranu zdraví lidí. Vysoký obsah nasycených mastných kyselin obsažených v potravinách a nepříznivý poměr mezi skupinami n-6 a n-3 mastných kyselin může být příčinou mnoha onemocnění, především kardiovaskulárních. Tuky přijímané potravou by měly obsahovat nasycené, monoenové a polyenové mastné kyseliny v poměru asi 1 : 1,4 : 0,6. Z hlediska zdraví jsou nejvýznamnější n-3 polyenové mastné kyseliny, kterých je však v živočišných tucích nedostatek na úkor především skupin n-6 polyenových mastných kyselin. Kvalita vepřového masa z pohledu kompozice jeho mastných kyselin není v současné době příliš příznivá. Významný vliv na profil mastných kyselin v živočišných tucích mají tuky obsažené v krmivu, čímž se naskýtá možnost manipulovat prostřednictvím výživy se složením mastných kyselin v tuku prasat. Předložená práce je zaměřena na možnost ovlivnění skladby mastných kyselin v intramuskulárním tuku vepřového masa prostřednictvím doplňku různých zdrojů a různé techniky krmení nenasycených mastných kyselin v krmné směsi pro prasata. Byly provedeny experimenty, kdy jako zdroje nenasycených mastných kyselin byl využit doplněk řepkového nebo sójového oleje při využití různé strategie krmení. Výsledky práce dokládají, že výše uvedené zdroje nenasycených mastných kyselin významně mění kompozici mastných kyselin intramuskulárního tuku.Human nutrition is a function of nutrients' intake from food. The essential nutrients needed by the human body to produce energy, growth and repair of cells, tissues and organs and which accepts in the human diet, are fats. They are obtained from plant or animal sources. Especially animal fats are often ranged among the unpopular food components. Czech Republic is a country with traditionally high consumption of pork. Recently, about healthy foods greatly increase the interest. These include some animal products having an altered composition of fatty acids in fats. The content and composition of saturated and unsaturated fatty acids in human nutrition are important for protecting of human health. The high content of saturated fatty acids in foods and unfavorable ratio between the n-6 and n-3 fatty acids may be the cause of many diseases, especially cardiovascular diseases. Fats in the diet should contain saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids, in a ratio of about 1: 1.4: 0,6. From a health perspective, the most important are the n-3 polyunsaturated fatty acids. Animal fats, however, contain sufficient n-6 polyunsaturated fatty acids, n-3, however, a little. Pork meat quality from the viewpoint of fatty acids composition is currently not very favorable. Significant effects on the fatty acids profile of animal fats have the fats in the feed. It is thus the possibility of by using the diet to influence the composition of fatty acids in the fat in pig. The work is focused on the possibility of influencing the fatty acids composition of pork intramuscular fat using supplementation of different sources and different feeding techniques of unsaturated fatty acids in the feed in pigs. In the experiment, as a source of unsaturated fatty acids the supplement of the rapeseed or soybean oil was used. The results demonstrate that the above unsaturated fatty acid sources significantly changes the fatty acid composition of intramuscular fat.
Keywords:
mastné kyseliny; prase; sójový olej; řepkový olej