Název:
Vliv systému ustájení na vlastnosti skořápky a vnitřní kvalitu vajec
Překlad názvu:
The effect of housing system on egg shell quality and egg internal quality
Autoři:
Vlčková, Jana ; Tůmová, Eva (vedoucí práce) ; Skřivanová, Eva (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] V práci byly provedeny celkem 3 pokusy. Cílem prvního experimentu bylo zhodnotit užitkovost nosnic, kvalitu vzduchu v halách a mikrobiální kontaminaci vaječné skořápky u nosnic ustájených v obohacených klecích při modrém, zeleném, červeném a žlutém osvětlení. Ukazatele užitkovosti (denní produkce vajec, mortalita a hmotnost vajec) nebyly ovlivněny barvou světla. Podobně také u mikrobiální kontaminace vzduchu nebyly mezi jednotlivými barvami světel zaznamenány průkazné rozdíly. Signifikantní interakce mezi etáží a barvou světla byla zjištěna u mikrobiální kontaminace vaječné skořápky bakterií rodu Escherichia coli a Enterococcus. Nejvyšší množství Escherichia coli bylo detekováno u vajec od nosnic ustájených ve střední etáži při žlutém osvětlení naopak nejnižší hodnoty byly při žlutém osvětlení v horní etáži. Podobné výsledky byly sledovány také u bakterií rodu Enterococcus. Výsledky naznačují, že barva světla má minimální vliv na mikrobiální kontaminaci naopak významný vliv má etáž. Nejvyšší mikrobiální kontaminace vajec byla nalezena u vajec ze střední etáže.
Ve druhém experimentu byl sledován vliv systému ustájení (konvenční klec, podestýlka, voliéra) a obsahu vápníku v krmné směsi (3 a 3,5 %) na užitkovost nosnic, technologickou kvalitu vajec, mikrobiální kontaminaci vaječné skořápky a vaječného obsahu v průběhu skladování. Průkazná interakce mezi systémem ustájení a obsahem vápníku v krmné směsi byla zaznamenána u hmotnosti vejce, pevnosti skořápky, podílu skořápky, hmotnosti skořápky, Haughových jednotek a indexu bílku. Systém ustájení ovlivnil produkci vajec, spotřebu krmiva, hmotnost vejce a některé z ukazatelů kvality skořápky. Z ukazatelů kvality skořápky měl obsah vápníku v krmné směsi vliv pouze na pevnost skořápky a podíl skořápky. Průkazná interakce mezi systémem ustájení a dobou skladování byla detekována i u kontaminace vaječné skořápky celkovým počtem mikroorganismů. Systém ustájení ovlivnil kontaminaci vaječné skořápky kde vyšší množství Escherichia coli a celkového počtu mikroorganismů bylo u vajec z podestýlky. Vyšší penetrace všech sledovaných druhů mikroorganismů na podskořápečné blány byla 2. a 7. den skladování ve skupině s 3,5 % vápníku v krmné směsi u vajec z podestýlky. To zřejmě souvisí s nižší kvalitou skořápky v tomto typu ustájení.
V pokusu 3 byl zjišťován vliv rozdílných systémů ustájení (obohacená klec, výběh) na technologickou hodnotu vajec, mikrobiální kontaminaci vaječné skořápky, vaječného obsahu a koncentraci bílkovin v bílku během skladování. Systém ustájení ovlivnil všechny ukazatele kvality skořápky s vyššími hodnotami v klecovém systému. Vyšší počet pórů ve vaječné skořápce byl nalezen u vajec z výběhu. Důležitý vztah mezi systémem ustájení a dobou skladování byl zaznamenán u Haughových jednotek, indexu bílku, pH bílku a indexu žloutku. Lepší hodnoty týkající se ukazatelů kvality bílku a žloutku byly u vajec z klece. Jejich kvalita se během skladování snižovala rychleji v alternativním systému ustájení. Interakce mezi systémem ustájení a dobou skladování byla nalezena také u Escherichia coli a u celkového počtu mikroorganismů. Nejvyšší kontaminace byla u čerstvých vajec z výběhu. Počet mikroorganismů se s dobou skladování signifikantně rychleji snižoval u vajec z klecového systému ustájení. Penetrace bakterií rodu Escherichia coli a celkového počtu mikroorganismů do bílku byla nižší u vajec z klece ve srovnání s výběhem. Průkazný vliv systému ustájení byl zjištěn u koncentrace lysozymu v bílku s vyššími hodnotami u vajec z výběhu. Je zřejmé, že lepší kvalita vajec je v klecovém systému ustájení. Vejce z tohoto typu ustájení mají také během skladování po delší dobu lepší kvalitu ve srovnání s alternativními systémy.
In the study 3 experiments were carried out. The objective of the first experiment was to evaluate performance of laying hens, quality of air in poultry house, and microbial contamination of the eggshell in laying hens kept under blue, green, red, and yellow light colour in enriched cages. The laying performance characteristics (hen-day egg production, mortality, and egg weight) were not affected by light colour. Similarly, microbial contamination of the air was not significantly different related to the light colour. There were significant interactions in eggshell contamination between cage floor and light colour in Escherichia coli and Enterococcus. The highest number of Escherichia coli was detected in eggs from hens housed in the middle floor given yellow light and the lowest values on the upper floor also under yellow light colour. Similar results were observed in Enterococcus. The results of our study indicate that the light colour has a minor effect on microbial contamination but the significant influence was in the floor position. The highest microbial egg contamination was found on eggs from the middle floor.
In the second experiment, the effect of housing system (conventional cage, litter, aviary) and feed calcium content (3,0 and 3,5%) on laying performance characteristics, technological quality of eggs, microbial contamination of the eggshell and egg content during storage was evaluated. The significant interaction between housing system and feed calcium content was found in egg weight, eggshell strength, eggshell percentage, eggshell weight, Haugh units and albumen index. The housing system affected egg production, feed intake, egg weight and some characteristics of eggshell quality. From characteristics of eggshell quality the feed calcium content affected only eggshell strength and eggshell percentage. The significant interaction between housing system and storage time was found in contamination of eggshell by total number of microorganisms. The housing system affected also contamination of the eggshell where higher number of Escherichia coli and total number of microorganisms were in eggs from litter. Higher penetration of all monitored species of microorganisms on the eggshell membranes was 2nd and 7th day of storage in the group with 3.5% of calcium in the feed mixture in eggs from the litter. This could be associated with lower quality of eggshell in this type of housing.
In the experiment 3, the effect of different housing system (enriched cage, free range) on technological quality of eggs, microbial contamination of the eggshell, egg content and concentration of protein in albumen during storage was observed. The housing system affected all characteristics of eggshell quality with higher values in cage system. Higher number of pores in eggshell was found in free range. The important relationship between housing system and storage time was indicated in Haugh unit, albumen index, pH albumen and yolk index. The values for characteristics quality of albumen and yolk were better in eggs from cages. Their quality during storage decreased faster in alternative housing systems. There was detected interaction between housing system and storage time also in Escherichia coli, Enterococcus and total number of microorganisms. The highest microbial contamination in fresh eggs was found in free range. The number of microorganisms with storage time significantly decreased faster in eggs from cage system. The penetration of Escherichia coli and total number of microorganisms in albumen was lower in eggs from cage compared to free range. The significant effect of housing system was found in concentration of lysozyme in albumen with higher values in egg from free range. It is obvious that a better quality of the eggs is in the cage housing system. The eggs from this type of housing also remain during storage for longer time in better quality compared with alternative housing systems.
Klíčová slova:
kvalita vajec; nosnice; systém ustájení