Název:
Vliv regionálního značení na regionální rozvoj v Kraji Vysočina
Překlad názvu:
Impact of the Regional Labels on Regional Develepment in Vysočina Region
Autoři:
Chalupová, Martina ; Lošťák, Michal (vedoucí práce) ; Zagata, Lukáš (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Disertační práce zkoumá vliv regionálního značení potravin na regionální rozvoj v Kraji Vysočina, a to z pohledu spotřebitelů. Pozornost byla soustředěna na ekonomickou a sociální oblast: prozkoumána byla především kvalita a obsah informací o regionálních značeních v médiích, zájem spotřebitelů z regionu o původ potravin, jejich znalost regionálního značení a preference regionálních potravin, a také zájem a sklon spotřebitelů podporovat místní ekonomiku. Výzkum byl proveden ve dvou fázích. Obsahová analýza se zaměřila zkoumání obsahu mediálních výstupů, které byly publikovány o obou existujících regionálních značeních potravin Kraje Vysočina: VYSOČINA regionální produkt a Regionální potravina Kraje Vysočina. Výzkum znalosti a preference regionálních značení potravin Kraje Vysočina mezi obyvateli regionu měl kvantitativní charakter, výsledky byly zpracovány pomocí korespondenční analýzy. Kvalita znalostí respondentů byla zkoumána také tím, že součástí výzkumu bylo také neexistující (autorkou vytvořené) značení Z našeho kraje Vysočina. Výsledky obsahové analýzy ukázaly, že se média věnovala tématu značených regionálních potravin kontinuálně a poskytla jim relativně velký prostor, u obou značení zdůrazňují především spojení certifikátů s kvalitou a původem, z mediálních výstupů postupně vytrácí informace o tom, že certifikáty označují produkty výjimečné pro Kraj Vysočina, ztrácí se i zmínky o spojení zkoumaných značení s tradicí. Výzkum znalosti regionálních značení ukázal, že lidé na Vysočině jim nevěnují dostatečnou pozornost a lehce si je dokáží zaměnit (čtvrtina respondentů z 819 uvedla, že se při nákupu potravin zaznamenala logo neexistujícího značení). Hlubší analýza dále naznačila, že rozdíly mezi obyvateli jednotlivých okresů v souvislosti s regionálními potravinami a jejich značením jsou výrazné. The dissertation thesis is focused on regional food labelling schemes in Vysočina Region and their impact on regional development, from the consumers perspective. Chosen economic and social aspects were analysed: the quality and content of the information on the regional labels in media, preference of regional food among inhabitants of Vysočina Region, their regional food preferences and awareness of regional labels. The research was conducted in two phases. Content analysis of media aimed to analyse media presence and occurance of the characteristics attached to each regional label: VYSOČINA Regional Product and Regional Food Vysočina Region. The other research had quantitative design and aimed to determine level of awareness of the labels among Vysočina inhabitants. To test the ability of respondents from Vysočina Region to recognise and differentiate the labels, the author created non existent label From Our Region Vysočina. Media analysis of the Vysočina regional labels revealed that media may help build awareness about the labels as they have been informing about them continuously, but they emphasise that these labels signal above all quality and origin, diminishing special connection with the region and its tradition. The research of regional labels awareness showed that respondents do not pay attention to the labels as almost 24% of 819 respondents claimed they had already seen non-existent label. This could be a viewed as a sign of the food labels inflation with their rising number and very low differentiation it is impossible for the conumers to differentiate them and also that people do not pay attention to them. Further analysis confirmed that respondents preferences and views on the regional labels from the Vysočina districts differ.
Klíčová slova:
korespondenční analýza; Kraj Vysočina; regionální potraviny; regionální značení