Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Porovnání profilu mastných kyselin v tukové tkáni prasat s ohledem na rozdílně obohacené krmivo o nenasycené mastné kyseliny
Original title:
Porovnání profilu mastných kyselin v tukové tkáni prasat s ohledem na rozdílně obohacené krmivo o nenasycené mastné kyseliny
Translated title:
The comparison of fatty acids profile in adipose tissue of pigs with regard to the differently enriched feed with unsaturated fatty acids
Authors:
Homolková, Dana ; Okrouhlá, Monika (advisor) ; Michaela, Michaela (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Tato práce se zabývá porovnáním profilu mastných kyselin v tukové tkáni prasat s ohledem na rozdílně obohacené krmivo o nenasycené mastné kyseliny.
V teoretické části je tato problematika zpracována pomocí odborné literatury a doplněná o kapitoly pojednávající o trávicí soustavě a trávení.
V rámci praktické části byl prováděn pokus, který probíhal na testační stanici Ploskov u Lán. Do experimentu bylo zařazeno 72 kusů jatečných prasat vyrovnaného pohlaví (36 vepříků a 36 prasniček) finální hybridní kombinace DanBred. V práci je uvedena metodika, na jejímž základě byl test prováděn. Prasata byla zařazena do testu při průměrné živé hmotnosti 29,2 kg a v průměrném věku 70 dní od narození. Krmení prasat bylo prováděno kompletní krmnou směsí. Prasata byla v závislosti na výživě rozdělena na 6 pokusných skupin s doplňkem 4 % oleje (řepkový a sójový) a jednu kontrolní skupinu bez přídavku oleje. U pokusných skupin byl do krmné směsi zakomponován olej, a to po dobu 6, 4 a 2 týdny před porážkou. Věk a průměrná porážková hmotnost prasat při ukončení výkrmu byla 152 dnů a 115,8 kg.
Z výsledků měření lze konstatovat, že výsledná interakce mezi dobou používání a typem používaného přídavku oleje byla nalezena u kyseliny palmitové, kyseliny linolové a kyseliny alfa linolenové, obsahu n3 PUFA a n6 PUFA a poměru n3 a n6 PUFA a také u oxidační stability prováděné ihned po rozmrazení.
Závěrem je možné říci, že profil mastných kyselin obsažených v krmivu se promítne do profilu mastných kyselin v tukové tkáni. Při zkrmování řepkového oleje vzrůstá obsah MUFA a při zkrmování sójového oleje se zvyšuje obsah PUFA v tukové tkáni. Doba zkrmování neměla na obsah mastných kyselin velký vliv. Z ekonomického hlediska se tedy jako nejlepší varianta jeví přídavek sójového oleje v krmné směsi dva týdny před porážkou.This paper deals with a comparison of the profile of fatty acids in adipose tissue pigs with regard to the differently enriched feed of unsaturated fatty acids.
In the theoretical part, the issue is handled using professional literature, supplemented by chapters dealing with the digestive system and digestion.
In the practical part, the experiment was conducted. The experiment was performed at the pig breeding test station at Ploskov near Lány. The experiment included 72 pieces of
slaughter pigs of balanced sex (36 barrows and 36 gilts) final hybrid combinations DanBred.
This paper presents a methodology, under which the test was performed. The pigs were included in the test in the average weight of 29.2 kg and the average age of 70 days. The pigs were fed with a complete feed mixture. The pigs were according on diet divided into six experimental groups with supplemented 4% oil (rapeseed and soybean) and one control group without added oil. In experimental groups were incorporated oil into the feed mixture, for a period of 6, 4 and 2 weeks prior to slaughter. Age and average slaughter weight of pigs at the end of the fattening period was 152 days and 115.8 kg.
From the measurement results, it can be stated that the resulting interaction between the time of application and the type oil used by the addition of has been found in the content of palmitic acid, linoleic acid and alfa linolenic acid, n3 PUFA and n6 PUFA and the ratio of n3 and n6 PUFA and also in oxidation stability, carried out immediately after thawing.
Finally, it is possible to say that the profile of fatty acids contained in the feed is reflected in the profile of fatty acids in adipose tissue. When the rapeseed oil was fed the content of MUFA increaset and when the soybean oil was fed the content of PUFA increaset in the adipose tissue. Time of feeding fatty acids had no content great influence. Thus, from economic point of view the best option seems to be the addition of soybean oil in the diet two weeks before slaughter.
Keywords:
mastné kyseliny; prase; tuková tkáň; výživa