Original title:
Vzdělávání s využitím multimediálních technologií
Translated title:
Education with multimedia technologies utilization
Authors:
Čapka, Miroslav ; Husa, Jiří (advisor) ; Jan, Jan (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Předkládaná práce se zabývá možností využití multimediálních technologií ve vzdělávání. V teoretické části bakalářské práce se autor zabývá vzdělávacím procesem a jeho jednotlivými fázemi. Dále se zaměřuje na motivaci žáků k učení a didaktické prostředky, kterými lze motivaci žáků povzbudit. Autor se soustředí na využívání moderních prostředků, jejich výhody a nevýhody. V závěru teoretické části práce se autor zaměřil na využití videa ve výuce, především v odborných předmětech na středních odborných školách a učilištích. Autor se také zabývá možností vytvoření vlastní videopomůcky a nástroji, které to umožňují.
Praktická část bakalářské práce je rozdělena na dvě části. V části A se autor soustředí na vytvoření vlastní videopomůcky, která by byla vhodná pro výuku kuchařů na středním odborném učilišti. Autor práce vytvořil osm krátkých videí, která se zabývají základním vybavením profesionální kuchyně.
V části B provedl autor výzkum mezi žáky 1.-3. ročníku Středního odborného učiliště gastronomie a podnikání v Praze. Cílem výzkumu je zjistit, zda žáci považují pomůcky za přínosné a srozumitelné. Výzkum byl veden ústní metodou-krátkým rozhovorem se studenty po zhlédnutí videa.This paper deals with the possible use of multimedia technology in education. In the theoretical part, the educational process and its phases are discussed. Also students´ motivation to learn and teaching aids to encourage it are addressed. Focus is on the use of modern technologies, their advantages and disadvantages. Creation of eduactional video and its use in education, particularly in specialist subjects at vocational schools and colleges is alaborated on.
The practical part of this paper is divided into two parts. Part A is focused on qualities of educational video suitable for use in chef vocational school. Eight short videos introducing professional kitchen equipment were produced.
In part B, the videos were qualitatively tested. Research was carried out between students from first to second year of vocational school of gastronomy and business in Prague. Students were interviewed after watching the videos. The aim of the research was to test whether students consider educational videos beneficial and understandable
Keywords:
multimediální technologie; odborné předměty; odborný výcvik; učební materiály; vzdělávání; výuka