Název:
Statistická analýza Moravského lihovaru Kojetín
Překlad názvu:
Statistical analysis of the Moravian distillery Kojetin
Autoři:
Glacnerová, Eva ; Jindrová, Andrea (vedoucí práce) ; Hlavsa, Tomáš (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce vyhodnocuje ekonomický vývoj činnosti společnosti Moravský lihovar Kojetín a.s. v letech 2004 až 2012 a následně po realizaci fúze, kdy lihovar koupila akciová společnost Tereos TTD se sídlem v Dobrovici, za léta 2013 a 2014. Společnost se zabývá výrobou lihu rafinovaného kvasného. Na základě statistické a finanční analýzy jsou posouzeny vybrané ukazatele tržeb, výroby, přidané hodnoty, výkonové spotřeby, aktiv a pasiv. Délka časových období jednotlivých ukazatelů se liší podle dostupnosti potřebných dat. Statistická analýza je zpracována pomocí výpočtů elementárních charakteristik časových řad. Finanční analýza využívá poměrové ukazatele likvidity. Data použitá v těchto analýzách pochází z rozvah a výkazů zisku a ztráty sledovaného období. Na základě zmíněných analýz jsou uvedeny návrhy a doporučení, které by měly přispět ke zlepšení situace lihovaru. Bachelor thesis evaluates economical development of business activities of Moravian Distillery Kojetin join-stock company in years 2004 - 2012 and later on after acquisition implementation, when this distillery was bought by Tereos TTD join-stock company from Dobrovice, in years 2012 - 2014. Distillery company deals with production of refined fermented alcohol. Several selected indicators of revenues, production, added values, power consumption, assets and liabilities are reviewed on the basis of statistical and financial analysis. The length of the time period of the individual indicators vary according to the availability of data. Statistical analysis is compiled by computing the elementary characteristics of time series. Financial analysis uses ratios of liquidity. The data used in this analysis comes from balance sheets and profit and loss reporting period. On the basis of these analyzes are presented suggestions and recommendations, which should contribute to improving the situation of the distillery company.
Klíčová slova:
analýza; líh kvasný; tržby; výkonová spotřeba; výroba; časová řada