Název:
Sledování těkavých látek v granulovaném krmivu pro psy
Překlad názvu:
Monitoring of Volatile Compounds in Dry Dog Foods
Autoři:
Šímová, Lenka ; Nový, Pavel (vedoucí práce) ; Adéla, Adéla (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Předmětem této práce bylo zhodnocení vlivu aromatických látek v suchém průmyslovém krmivu pro psy na atraktivitu tohoto krmiva pro psy. Předpokladem byla skutečnost, že u psů ovlivňují atraktivitu krmiva především aromatické látky.
V úvodu této práce je stručně popsána fyziologie trávicí soustavy a nutriční požadavky psa spolu s přehledem používaných krmiv včetně postupů jejich výroby a surovinového složení. Výčet možných aromatických látek, které byly v suchém průmyslovém krmivu identifikovány spolu s přehledem analytických metod používaných pro analýzu těchto látek, je rovněž součástí této práce.
V experimentální části byl proveden preferenční test, kterým byly stanoveny preference psů ke krmivu. Na základě výsledků tohoto testu byla u psů zjištěna jednoznačná preference jednoho z testovaných krmiv (21:79 %).
Chemická analýza pomocí plynové chromatografie-hmotnostní spektrometrie následně odhalila u vybraných krmiv rozdíl v profilu obsažených aromatických látek. Látka, která by mohla být zodpovědná za zvýšenou atraktivitu jednoho z testovaných krmiv, byla identifikována jako 3-tert-butyl-4-hydroxyanisol, který je součástí syntetického antioxidantu BHA.
The aim of this study was to explore the influence of volatile compounds in dry dog food on its attractiveness for dogs. The assumption was that the attractiveness is mainly affected by volatile compounds presented in the feed.
This study brings overall information about dog´s digestive system and its nutritional requirements with the summary of available feeds including the production process and list of the customary ingredients. A survey of the most common volatile compounds including appropriate analytical methods is also part of this study.
A feed preference test was performed in experimental part of this study. The preference ratio of two dry dog diets was set to 21:79 % that shows clear preference for one of the feeds.
Chemical analysis using gas chromatography-mass spectrometry revealed distinctions in the volatile compounds profile of the tested feeds. 3-tert-butyl-4-hydroxyanisole that is part of synthetic antioxidant BHA was identified to be the main volatile compound that could possibly be responsible for feed preferences observed in this study.
Klíčová slova:
aromatické látky; BHA; GC-MS; krmivo pro psy; preferenční test