Original title:
Welfare v chovech skotu
Translated title:
Welfare of cattle
Authors:
Tajzichová, Nikola ; Chaloupková, Helena (advisor) ; Ilona, Ilona (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce Welfare v chovech skotu je zaměřena na životní pohodu dojného skotu, a to z odborného pohledu jako na jeden z faktorů kvality chovu, který je v dnešní době vysoce aktuálním tématem. Cílem práce bylo shrnout nejnovější odborné poznatky ohledně welfare dojného skotu a zjistit názor chovatelů v rámci České Republiky na hodnocení welfare v chovech dojného skotu a vhodnost parametrů pro toto hodnocení.
Skot je jedním z hlavních odvětví živočišné výroby a je zdrojem pro výrobu mléka, sýrů a masa. Kvalita těchto produktů přímo závisí na životní pohodě skotu, která je nezbytně důležitá pro celkový dobrý zdravotní stav, ať již fyzický či psychický. Ve své práci jsem se zaměřila na welfare zvířat jako takový, který ve své práci podrobně rozebírám z různých perspektiv. Práce se dále věnuje důležitému hodnotícímu projektu Welfare Quality, jehož metodika by se mohla stát základem pro standardizaci hodnocení životní pohody skotu a její certifikaci průkazem původu a kvality výrobků. Dále se práce zabývá možnostmi takového značení produktů se statutem welfare, které by mohlo být také nápomocno k ověření kvality výrobků a pohody zvířat v chovech.
K empirickému výzkumu byly použity dotazníky, pomocí nichž proběhla interview s chovateli dojného skotu, ve kterých byly položeny otázky týkající se základních informací
o konkrétním chovateli a chovu, zdravotního stavu zvířat, pohledu chovatele na welfare zvířat a vhodných parametrů pro hodnocení welfare dojného skotu, dále pak otázky ohledně managementu a produkčních ukazatelů chovu. Závěrem práce je potvrzení nutnosti zlepšení povědomí a informovanosti chovatelů o welfare zvířat, ale i nutnosti zlepšit životní podmínky pro zvířata samotná, a tedy prospěšnost zavedení standardizace a hodnocení welfare za účasti všech zainteresovaných stran, případně i zavedení nějaké formy certifikovaného značení původu výrobku s ohledem na welfare.
The thesis Welfare of cattle is focused on well-being of the dairy cattle, specifically from the professional expert perspective, representing these days one of the very actual quality of cattle breeding factor. The objective of the thesis was to summarise the newest expert findings in the area of dairy cattle welfare and to find out Czech Republic breeders opinion on the dairy cattle welfare assessment and on the suitability of criteria for such assessment.
Cattle breeding represents one of the main sectors of the animal production, which serves as the primary source of milk, cheese and meat products. The quality of these products is directly dependant on the well-being of the cattle, which is at the same time essentially important for its complex good health condition, both physical and mental. In my thesis,
I have focused on the animal welfare as such, and I analyse it in detail from different perspectives. The thesis also addresses the important evaluation project Welfare Quality, whose methodology could become a foundation for standardization of cattle well-being assessment and its certification by means of passporting products quality and origin. Further, the thesis elaborates on the alternatives of such products welfare passportisation, which could also provide for authentication of products quality and welfare of animals in the studs.
I have used questionnaires for the empirical research, by means of which the dairy cattle breeders were interviewed. The questionnaires were composed of questions pertaining to basic information on concrete breeder and the stud, health condition of the animals, opinion of the breeder on animal welfare and suitable criteria for dairy cattle welfare assessment, and also questions addressing management and production characteristics of the stud. The thesis confirms the necessity of improvement of the awareness and knowledgeability of the breeders about the animals welfare, but also the need of animals life conditions improvement, and consequently the benefits of the introduction of welfare standardization and evaluation by means of all interested parties participation, and possibly also introduction of some form of certification of the quality and origin of the product, with respect to welfare.
Keywords:
hodnocení; management farmy; produkce; skot; welfare