Original title:
Zdroje potravinových alergenů a jejich zdravotní význam
Translated title:
Sources of food allergens and their health significance
Authors:
Novotná, Tereza ; Faměra, Oldřich (advisor) ; Dana, Dana (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Potravinovou alergií trpí na celém světě 2-8 % dospělé populace. Počet dětí je v tomto směru ještě mnohem vyšší, ale jejich alergie s věkem velmi často vymizí. Rozdíly v prevalenci alergií jsou ve věku, zeměpisných podmínkách i stylu života.
Potravinovou alergií je rozuměna imunologicky podmíněná reakce. Chorobné projevy se objeví u jedince po expozici alergizující potraviny a navodí imunitní odpověď. Alergie je chorobný stav, jehož podstatou je hypersenzitivní reakce vyvolaná alergenem cizorodé povahy.
Potravinové alergeny dokáží vyvolat atopické i neatopické reakce, mezi něž patří alergická rýma, alergické astma, atopická dermatitida, alergická gastroenteropatie, anafylaktický šok nebo angioedém. Projevy mohou být od lehkých až po velmi závažné a je nutné, aby se při těžkých reakcích, jedinec alergizující potravině zcela vyhnul.
Alergizující potraviny mohou být všechny potraviny, které obsahují protein. Reakce se projevují u každého jedince v jiné míře a jiným projevem.
Metody diagnostiky jsou náročné a ne vždy přesné. Je proto nutné, aby si pacient pečlivě vedl záznamy o požitých potravinách. Téměř všechny potravinové alergeny jsou proteiny, ale pouze část proteinů, které jsou v potravině obsaženy, jsou alergizující. Existují však skupiny potravin, které vyvolávají alergické reakce častěji než jiné. Mezi ně patří bílkoviny kravského mléka, čerstvé ovoce, vejce, ryby, korýši a burské oříšky.
Je nutné brát také v úvahu zkřížené alergie mezi příbuznými i nepříbuznými potravinami, které způsobují značné zdravotní potíže, např. orální alergický syndrom.
Zamezení potravinové alergii je možné pouze úplným vyloučením alergenní potraviny ze stravy jedince.
In the whole world, 2-8% of the adult population suffers from a food allergy. The number of children is even much higher in this respect, but their allergies very often disappear with age. Differences in the prevalence of allergies lie in age, geographical conditions and lifestyle.
By food allergy, we understand a reaction catalysed by the immunity system. Pathological symptoms will appear in an individual after they have been exposed to allergy inducing food which starts an immunity reaction. Allergy is a pathological state based on a hypersensitive reaction caused by an allergen of a foreign character.
Food allergens are able to cause atopic or non-atopic reactions among which belong the allergic rhinitis, allergic asthma, atopic dermatitis, allergic gastroenteropathy, anaphylactic shock or angioedema. The symptoms may range from light to very sever and in cases of severe reactions, it is necessary for the individual to avoid the allergy inducing food completely.
Among allergy inducing food may belong all food which contains protein. Reactions manifest themselves to a different degree and by a different symptom in every individual.
The diagnostic methods are demanding and not always accurate. Therefore, it is necessary for the patient to keep careful records of the food they consume. Almost all food allergens are proteins, but it is the protein parts contained in food, that induce allergy. However, there are some groups of food which cause allergic reaction more frequently than others. Among these belong the cow milk proteins, fresh fruit, eggs, fish, crustaceans and peanuts.
It is also necessary to take cross allergies between both related and unrelated food into account, since they cause considerable health issues, for example, the oral allergy syndrome.
Prevention of a food allergy is possible only by complete omission of allergy inducing food from the diet of the individual.
Keywords:
alergeny; imunita; ochrana zdraví; potraviny