Název:
Vliv pesticidů na střevní mikrobiotu lidí
Překlad názvu:
Impact of pesticides on the gut microbiota of human
Autoři:
Kočová, Kateřina ; Rada, Vojtěch (vedoucí práce) ; Jakub, Jakub (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Pesticidy jsou látky nebo směsi látek používané v zemědělství proti škůdcům (živočichům, rostlinám a parazitickým houbám), kteří poškozují kulturní rostliny, zásoby zemědělských produktů, potraviny a snižují užitkovost hospodářských zvířat nebo ohrožují zdraví člověka.
Diplomová práce se skládá se ze dvou částí. První část je teoretická, kde je popsáno složení a funkce střevní mikrobioty; pesticidy a jejich klasifikace, environmentální transport a účinky těchto látek na lidské zdraví, dále glyfosát jako účinná složka herbicidu Roundup, jeho mechanismus působení, osud v životním prostředí a prokázané účinky glyfosátu na člověka.
Cílem praktické části této práce bylo testovat vliv pesticidu Roundup na střevní mikroorganismy lidí. Vliv Roundupu byl testován na čistých kulturách v podmínkách in vitro. Roundup byl přidán v koncentracích glyfosátu 17 g/L, 1,7 g/L a 0,17 g/L do komplexního média a po kultivaci byl vyhodnocen růst mikroorganismů. Dále byly odebrány vzorky stolice od lidských dobrovolných dárců, které byly podobně kultivovány v komplexním médiu s různými koncentracemi glyfosátu. Po kultivaci byly stanoveny celkové počty mikroorganismů, bifidobakterie, laktobacily, enterokoky a koliformní bakterie.
Při testování pesticidu na čistých kulturách koncentrace glyfosátu 17 g/L statisticky významně inhibovala celkový růst bakterií (P < 0,05), u nižších koncentrací již nebyl zaznamenán rozdíl. U kultivace mikroorganismů ze vzorků stolice byla citlivost bakterií na glyfosát prokázána jen u bifidobakterií při nejvyšší užité koncentraci tohoto pesticidu oproti kontrolnímu vzorku.Pesticides are substances or mixtures of substances used in agriculture against pests (animals, plants and parasitic fungi), who damage the crops, stocks of agricultural products, food and reduce livestock utility or threaten human health.
The thesis consists of two parts. The first (theoretical) part describes composition and function of gut microbiota; pesticides and their classification, environmental transport and effects of these substances on human health, and glyphosate as the active substance of herbicide Roundup, its mechanism of action, environmental fate and proven effects of glyphosate on human.
The aim of second (practical) part of this thesis was to test impact of pesticide Roundup on the gut microorganisms of human. The impact of pesticide was tested in in vitro pure cultures. Roundup was added in concentrations of glyphosate 17 g/L, 1,7 g/L and
0,17 g/L to the complex media and after cultivation the growth of microorganisms was evaluated. The next samples of stool were collected from human volunteers; these were cultivated similarly in the complex media with different concentrations of glyphosate. The total numbers of microorganisms, bifidobacteria, lactobacilli, enterococci and coliformn bacteria were defined after cultivation.
When the pesticide was tested in pure cultures, concentration of 17 g/L glyphosate significantly inhibited total bacterial growth (P < 0.05), at lower concentrations no difference was observed. The cultivated microorganisms from samples of stool demonstrated only that bifidobacteria are sensitive to glyphosate at the highest used concentration of this pesticide compared with the control sample.
Klíčová slova:
glyfosát; pesticidy; Roundup; střevní mikrobiota