Original title:
Biologicky aktivní látky léčivých rostlin u vybraných čeledí (Rosaceae, Lamiaceae a Asteraceae)
Translated title:
Biologically active substances of medicinal plants within selected families (Rosaceae, Lamiaceae and Asteraceae)
Authors:
Čápová, Klára ; Vodičková, Hana (advisor) ; Zelený, Václav (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Rostliny se již od pradávna používaly nejen jako zdroje potravy, ale také k prevenci či léčbě různých onemocnění. Za své léčivé účinky vděčí obsahu biologicky aktivních látek, zvláště produktům sekundárního metabolismu. Primární metabolity jako sacharidy, lipidy a proteiny jsou pro člověka významné především z výživového hlediska. Tvoří nezbytnou součást potravy. Nepostradatelné jsou rovněž vitaminy, které slouží jako katalyzátory v řadě metabolických reakcí.
Cílem této práce bylo popsat biologicky aktivní látky vyskytující se v léčivých rostlinách čeledí Rosaceae, Lamiaceae a Asteraceae a dále shrnout jejich účinky na zdraví člověka. Tyto čeledi zahrnují mnoho druhů rostlin, u kterých byly prokázány pozitivní účinky na lidské zdraví. Ty jsou připisovány především fenolickým sloučeninám, z nichž nejvíce zastoupené jsou flavonoidy, fenolické kyseliny a třísloviny. Dále také silicím a vitaminu C.
Léčivé rostliny těchto čeledí mají často svíravé, stahující, spasmolytické a antimikrobiální účinky, za které vděčí obsahu fenolických látek, zvláště tříslovin, flavonoidů a fenolických kyselin. Díky obsahu silic a jejich spasmolytickým účinkům působí proti křečím a průjmům, zvyšují tvorbu a vylučování žluče a mají rovněž antimikrobiální účinky. Rostliny obsahující vitamin C - významný antioxidant - mohou podporovat celkovou imunitu.
Dalším cílem této práce bylo definovat vnější faktory, které mohou ovlivňovat obsah a metabolismus biologicky aktivních látek. Z klimatických podmínek jsou to hlavně teplota a světlo, které ovlivňují především obsah silic. Dalšími faktory může být složení půdy, způsob pěstování, sběr a posklizňové úpravy. Během sušení dochází ke ztrátám silic a vitaminu C.
Součástí práce bylo rovněž vytvoření přehledu vybraných léčivých rostlin čeledí Rosaceae, Lamiaceae a Asteraceae, jejich rostlinných drog, biologicky aktivních látek a účincích na lidské zdraví.
For ages plants have not only been used as a source of food but also to prevent or treat various diseases. Their healing effects are provided by biologically active substances, especially the products of secondary metabolism. Primary metabolites, such as carbohydrates, lipids and proteins, are particularly important from the nutritive point of view. They are an essential part of our diet. The same level of importance also applies to vitamins that serve as catalysts in a great number of metabolic reactions.
The aim of this thesis was to describe biologically active substances found in medicinal plants of the Rosaceae, Lamiaceae and Asteraceae families and to summarize their effects on human health. These families include many species of plants that have demonstrated positive effects on human health. The effects are mainly attributed to phenolic compounds, most of which are represented by flavonoids, phenolic acids and tannins. Furthermore, essential oils and vitamin C also have a positive impact on our health.
Medicinal plants from the previously mentioned families often have astringent, spasmolytic and antimicrobial properties, for which they owe to phenolic compounds, especially tannins, flavonoids and phenolic acids. Due to the content of essential oils and their spasmolytic effects they counteract cramps and diarrhoea, increase the production and secretion of bile and also have antimicrobial effects. Plants that contain vitamin C, an important antioxidant, can boost our immunity in general.
Another aim of this work was to define external factors that can influence the content and the metabolism of biologically active substances. Considering climatic conditions we have to mention temperature and light, which primarily influence the content of essential oils. Other factors could be soil composition, methods of cultivation, harvesting and post-harvest processing. During the process of drying there comes the loss of essential oils and vitamin C.
The integral part of this thesis was also to create an overview of selected medicinal plants of the Rosaceae, Lamiaceae and Asteraceae families, thein plant-based drugs, biologically active substances and their effects on human health.
Keywords:
biologicky aktivní látky; léčivé rostliny; zdraví člověka