|
Biologicky aktivní látky léčivých rostlin u vybraných čeledí (Rosaceae, Lamiaceae a Asteraceae)
Čápová, Klára ; Vodičková, Hana (vedoucí práce) ; Zelený, Václav (oponent)
Rostliny se již od pradávna používaly nejen jako zdroje potravy, ale také k prevenci či léčbě různých onemocnění. Za své léčivé účinky vděčí obsahu biologicky aktivních látek, zvláště produktům sekundárního metabolismu. Primární metabolity jako sacharidy, lipidy a proteiny jsou pro člověka významné především z výživového hlediska. Tvoří nezbytnou součást potravy. Nepostradatelné jsou rovněž vitaminy, které slouží jako katalyzátory v řadě metabolických reakcí.
Cílem této práce bylo popsat biologicky aktivní látky vyskytující se v léčivých rostlinách čeledí Rosaceae, Lamiaceae a Asteraceae a dále shrnout jejich účinky na zdraví člověka. Tyto čeledi zahrnují mnoho druhů rostlin, u kterých byly prokázány pozitivní účinky na lidské zdraví. Ty jsou připisovány především fenolickým sloučeninám, z nichž nejvíce zastoupené jsou flavonoidy, fenolické kyseliny a třísloviny. Dále také silicím a vitaminu C.
Léčivé rostliny těchto čeledí mají často svíravé, stahující, spasmolytické a antimikrobiální účinky, za které vděčí obsahu fenolických látek, zvláště tříslovin, flavonoidů a fenolických kyselin. Díky obsahu silic a jejich spasmolytickým účinkům působí proti křečím a průjmům, zvyšují tvorbu a vylučování žluče a mají rovněž antimikrobiální účinky. Rostliny obsahující vitamin C - významný antioxidant - mohou podporovat celkovou imunitu.
Dalším cílem této práce bylo definovat vnější faktory, které mohou ovlivňovat obsah a metabolismus biologicky aktivních látek. Z klimatických podmínek jsou to hlavně teplota a světlo, které ovlivňují především obsah silic. Dalšími faktory může být složení půdy, způsob pěstování, sběr a posklizňové úpravy. Během sušení dochází ke ztrátám silic a vitaminu C.
Součástí práce bylo rovněž vytvoření přehledu vybraných léčivých rostlin čeledí Rosaceae, Lamiaceae a Asteraceae, jejich rostlinných drog, biologicky aktivních látek a účincích na lidské zdraví.
|