Original title:
Chov dojeného skotu v podmínkách ekologického zemědělství
Translated title:
Dairy cattle breeding in terms of organic farming
Authors:
Kapusňáková, Kateřina ; Toušová, Renata (advisor) ; Zita, Lukáš (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce měla za cíl vytvořit ucelený soubor problematiky chovu dojených plemen skotu v podmínkách ekologického zemědělství formou literární rešerše. V úvodní části jsem popsala význam chovu dojeného skotu v EZ, stavy dojeného skotu v EU a České republice (v současné době se v ČR chová 224 873 kusů skotu, z toho 7 402 dojnic), jednotlivá plemena dojeného skotu, používaná v České republice v ekologickém zemědělství, a to jak mléčná (holštýn, ayrshire, jersey, montbeliard), tak s kombinovanou užitkovostí (český strakatý skot), dále jsem vypsala legislativní předpisy, které jsou pro ekologické zemědělce závazné (zákon č. 242/2000 Sb., NR č. 834/2007, NK č. 889/2008). Ve své práci jsem shrnula poznatky o chovu dojených plemen skotu, jejich využití včetně mimoprodukčních funkcí (pastva a údržba krajiny), techniku a technologii jednotlivých kategorií skotu (způsoby ustájení - nejvhodnější je volné ustájení s možností výběhu), mléčnou užitkovost (rozdíly ve složení mléka v konvenčním a ekologickém zemědělství) a její kontrolu, získávání a zpracování mléka a výrobu mléčných výrobků, problematiku zdravotního stavu a nemocí (prevence, léčba, mastitidy jako největší příčina ekonomických ztrát u chovu dojnic), reprodukci (povolené biotechnologické metody - jen inseminace; způsoby detekce říje - sledování chování krav a měření tělesné teploty; metody zapouštění - inseminace). V kapitole pastva skotu jsem shrnula poznatky o působení pastvy skotu na tvorbu krajiny, zároveň i poukázala na vliv pastvy na biodiverzitu a chráněné rostliny a živočichy, kteří se na pastvině mohou vyskytovat. V závěru práce jsem shrnula ekonomiku chovu dojeného skotu (náklady na výdobu mléka často převyšují zisk) a popsala dotační politiku a podmínky zisku dotací pro ekologické zemědělce. Bachelor thesis aimed to create a comprehensive set of issues of breeding dairy cattle breeds in terms of organic farming as a literary review. In the first part I described the importance of breeding dairy cattle in organic farming states of dairy cattle in the EU and the Czech Republic (currently in the Czech Republic behaves 224,873 head of cattle, of which 7,402 cows), the different breeds of dairy cattle used in the Czech Republic organic farming, both milk (Holstein, Ayrshire, Jersey, Montbeliard) and a dual purpose (Czech pied cattle), as I have announced legislation which are mandatory for organic farmers (Act no. 242/2000 Coll., NR no. 834/2007, NK no. 889/2008). In my work I have summarized the findings of breeding dairy cattle breeds and their uses including non-production functions (grazing and landscape maintenance) technique and technology of the various categories of animals (methods of housing - is the most appropriate free housing with enclosure), milk yields (differences in milk composition in conventional and organic farming) and its control, acquisition and processing of milk and production of dairy products, issues of health and disease (prevention, treatment, mastitis as the biggest cause of economic losses in dairy cows), reproduction (permitted by biotechnological methods, methods of heat detection, methods dimpling). In chapter grazing cattle I have summarized the findings about the effects of cattle grazing on the landscape formation, and also highlighted the impact of grazing on biodiversity and protected plants and animals that are on pasture may occur. In conclusion, I summarized the economy breeding dairy cattle and described the subsidy policy conditions and income subsidies for organic farmers.
Keywords:
Dojený skot; Ekologické zemědělství; Pastva; Produkce mléka; Trvale Udržitelný rozvoj