Název:
Význam a možnosti využití ozimých obilnin v ekologickém zemědělství
Překlad názvu:
Importance and possibilities of winter cereals utilization in organic farming
Autoři:
Valdmanová, Miroslava ; Capouchová, Ivana (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Ekologické zemědělství je způsob hospodaření, který nejen umožňuje produkovat
šetrným způsobem kvalitní potravinářské i krmné suroviny, ale má i významnou
mimoprodukční, krajinotvornou funkci. Klade důraz nejen na zemědělskou produkci bez
chemických vstupů, ale v širším smyslu pomáhá navracet krajině její přirozenou, původní
funkci.
Nejpěstovanější a nejvýnosnější obilninou v ekologickém zemědělství ČR je pšenice
setá, která v roce 2014 dosáhla průměrného výnosu 3,05 t.ha-1
, zaujímala plochu 6 117 ha a na
struktuře obilnin v ekologickém zemědělství ČR se podílela cca 24 %. Z ozimých obilnin
zaujímá po stránce výnosu následující místo za pšenicí tritikale s průměrným výnosem v r.
2014 2,97 t.ha-1
a plochou pěstování 3 530 ha, tj. cca 14% podíl na struktuře obilnin v EZ
a následuje žito, které dosáhlo v roce 2014 průměrného výnosu 2,90 t.ha-1
a plochy pěstování
2392 ha, tj. podílu na struktuře obilnin v EZ necelých 10 %.
Na Výzkumné stanici Katedry rostlinné výroby v Praze-Uhříněvsi již od roku 1994
probíhá hodnocení širšího sortimentu odrůd pšenice ozimé v ekologickém a konvenčním
způsobu pěstování. Získané výsledky mohou pomoci ekologickým farmářům orientovat se
v nabídce odrůd pšenice a usnadnit jim výběr vhodné odrůdy pro jejich farmy. Součástí těchto
dlouhodobých aktivit je i moje diplomová práce.
Vyšších výnosů dosáhly podle očekávání odrůdy v konvenčním způsobu pěstování -
nejvyšších výnosů dosáhly odrůdy Tobak (B) - 11,6 t.ha-1
, Gordian (B) a Matylda (A) -
shodně 11,0 t.ha-1
a nejnižších výnosů odrůdy Bohemia (A) - 9,6 t.ha-1
, Annie (E)
a Cimrmanova raná (E) - obě shodně 9,8 t.ha-1
.
V ekologickém způsobu pěstování byl nejvyšší výnos zaznamenán u odrůd Gordian
(B) - 9,5 t.ha-1
a Tobak (B) - 9,3 t.ha-1
, nejnižší pak u odrůd Bohemia (A) - 8,0 t.ha-1
,
Cimrmanova raná (E) - 8,2 t.ha-1
a Annie (E) - 8,5 t.ha-1
.Je tedy zřejmé, že v obou systémech
pěstování dosáhly v našem pokusu nejlepších i nejhorších výnosových výsledků stejné
odrůdy. Je však třeba zmínit i velmi dobré výsledky odrůd Evina a Fabius - obě z jakostní
skupiny E (a to především v ekologickém způsobu pěstování). Uvedené odrůdy, které dosáhly
v našich pokusech nejlepších výnosových výsledků, se současně vyznačovaly dobrým
zdravotním stavem a na ekologické pokusné ploše byly zcela nepolehlé.
Z hodnocení jakostních ukazatelů vyplynulo, že v konvenčním způsobu pěstování
dosáhly nejvyššího obsahu N-látek v sušině zrna odrůdy Annie (E) - 13,8 % a Cimrmanova
raná (E) - 13,2 %; nejnižšího pak odrůdy Seladon (B) a Vanessa (C) - obě shodně 10,7 %.
v ekologickém způsobu pěstování byl nejvyšší obsah N-látek v sušině zrna zaznamenán
u odrůd Cimrmanova raná (E) a Evina (E) - obě shodně 11,6 % a ihned za nimi Annie (E) -
11,5 %. Nejnižší obsah N-látek v sušině zrna vykázaly odrůdy Tobak (B) a Vanessa (C) - obě
shodně 9,7 %. v obou systémech pěstování je dobře patrný shodný trend postupného
snižování obsahu N-látek v sušině zrna od odrůd z jakostní skupiny E (elitní) až po odrůdy
z jakostní skupiny C (ostatní, nevhodné pro pekařské zpracování).
V případě Zelenyho testu dosáhly v konvenčním systému nejvyšších hodnot odrůdy
Annie (E) - 60,2 ml a Cimrmanova raná (57,3 ml); nejnižších pak odrůdy Vanessa (C) - 25,3
ml a KWS Ozon (C) - 29,7 ml. v ekologickém způsobu pěstování byly zaznamenány nejvyšší
hodnoty Zelenyho testu u odrůd Cimrmanova raná (E) - 55,8 ml a Fabius (E) - 47,0 ml,
nejnižší u odrůd KWS Ozon (C) - 24,7 ml a Vanessa (C) - 19,0 ml. Stejně jako v případě
obsahu N-látek v sušině zrna je i zde v obou systémech pěstování patrný trend snižování
hodnot Zelenyho testu od odrůd z jakostní skupiny E až po odrůdy z jakostní skupiny C.
V případě, že by ekologický farmář hospodařil v obdobných agroekologických
podmínkách, jaké jsou na VS Praha-Uhříněves a usiloval o potravinářskou jakost pšenice, bylo by
možné mu na základě našich výsledků doporučit např. odrůdy Evina či Fabius (obě z jakostní
skupiny E), které dosáhly jak dobré jakosti, tak i uspokojivých výnosů zrna (v případě výrazné
orientace na jakost i odrůdy Annie a Cimrmanova raná - obě rovněž jakostní skupina E). v případě
preference výnosu by bylo možné doporučit odrůdy některé odrůdy z jakostní skupiny B, např.
Gordian a Tobak.
Práce byla v závěru doplněna stručným porovnáním ekonomiky pěstování pšenice
v ekologickém a konvenčním systému. z tohoto porovnání vyšla lépe pšenice ekologická (i přes
výrazně nižší výnosy), a to především díky výrazně vyšší ceně, vyšším celkovým dotacím
a nižším variabilním nákladům.Organic agriculture is not only a way how to produce food and feed raw materials in
friendly way , but also it has very important secondary and landscaping functions. Production
without chemical inputs into organic farming is very important, but in a broader sense it helps
this system to bring the landscape, to it is original and natural functions.
The most grown cereal in organic farming in CZ is common wheat., which in year
2014 reaches an average return 3,05 t.ha-1
, was grown on an area of 6 117 ha and structure of
the grain it took part 24 %. For winter crops after the decree takes for the following wheat,
triticale with the average yield 2,97 t.ha-1
in the year 2014 with area of 3 530 ha, it is in
aproximatelly 14% of the structure of grain crop in organic agriculture. Than rye followed by
achieved in 2014 the average yield of 2,90 t.ha-1
and area of grown 2 392 ha, it is structure of
the grain in organic agriculture less than 10%.
Monitoring and evalution of wider range of varieties of winter wheat in organic and
conventional agriculture has been pursued in the Research station of the Department of Crop
production in Prague - Uhříněves since 1994. The results of experiments can help ecological
farmers in better orientation in available varieties and to facilitate the selection of a suitable
variety for their needs. Parts this long term activities is also my diploma thesis.
As expected, in general cultivars of conventionals wals of growing reached higher
yields in our experiment - cultivars Tobak (B) - 11,6 t.ha-1
, Gordian (B) a Matylda (A) - the
same yield 11,0 t.ha-1
and the most low yield was in cultivars Bohemia (A) - 9,6 t.ha-1
, Annie
(E) a Cimrmanova raná (E) - both the same 9,8 t.ha-1
.
In ecological system was discover the most high yield in cultivars Gordian (B) - 9,5
t.ha-1
a Tobak (B) - 9,3 t.ha-1
, the most low than in cultivars Bohemia (A) - 8,0 t.ha-1
,
Cimrmanova raná (E) - 8,2 t.ha-1
a Annie (E) - 8,5 t.ha-1
. It is therefore clear, that in both
type of system of cultivation reached the most high and the most low amount of yield the
same cultivars. But is important to say , that good amount of results reached cultivars Evina
and Fabina too. Both are from quality group of E (mostly in ecological type of economy).
Cultivars which reached in our attempts the best results of yield, had the samet he best results
of healty test and on arganic area was no flattened.
The evaluation of quality indicators showed that the conventional method of
cultivation, the highest N-content in dry matter corn varieties Annie (E) - 13.8% and
Cimrman's early (E) - 13.2%; lowest then Seladon varieties (B) and Vanessa (C) - the two
identically 10.7%. The organic way of growing the highest content of N in dry matter corn
varieties observed in Cimrman's early (E) and Eve (E) - two identically 11.6% and
immediately behind Annie (E) - 11.5%. The lowest content of N in dry matter showed grain
varieties Tobak (B) and Vanessa (C) - the two identically 9.7%. In both systems, the
cultivation is evident in consistent trend of gradual reduction of N in dry matter from grain
varieties of quality Group E (elite) to a variety of quality Group C (other unsuitable for baking
process).
In case of Zeleny test achieved in the conventional system the highest values variety
Annie (E) - and 60.2 ml Cimrman's early (57.3 mL); then the lowest varieties Vanessa (C) -
25.3 ml and KWS Ozon (C) - 29.7 ml. The organic way of cultivation had recorded the
highest value Zeleny test for early varieties Cimrman (E) - 55.8 ml and Fabius (E) - 47.0 ml,
the lowest varieties KWS Ozon (C) - 24.7 ml and Vanessa (C ) - 19.0 ml. As in the case of N
content in dry matter-grains is also here in both systems growing trend decrease values SBV
test of quality varieties of groups E to a variety of quality group C.
In the event that organic farmers farmed in similar environmental conditions, such as
those on the Department of Crop production in Praha-Uhříněves and sought food quality
wheat, it would be him on the basis of our results, we recommended eg. a variety of Eve and
Fabius (both from a quality group E) which reached both good quality and satisfactory yields
of grain (in the case of a significant focus on quality and variety Annie and Cimrman's early -
both also quality group E). In the case of preference revenue would be recommended
varieties, some varieties of quality group B, for example. Gordian and Tobak.
The work was completed at the end of a brief comparison of the economy growing
wheat in organic and conventional systems. From this comparison came out better ecological
wheat (despite significantly lower revenues), mainly due to the significantly higher price,
a higher total subsidies and lower variable costs.
Klíčová slova:
ekologický a konvenční systém; kvalita; pšenice; výnosy