Název:
Faktory ovlivňující stravovací návyky žáků základních škol
Překlad názvu:
Factors affecting food preferences of primary school pupils
Autoři:
Fourová, Karolína ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce) ; Iva, Iva (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] V České republice i celém světě neustále roste prevalence dětí trpících nadváhou a obezitou. To může mít za následek přetrvání tohoto stavu až do dospělého věku a rozvoji s ním spojených onemocnění, sociálním a psychickým nekomfortem. Nadváha u dětí a dospívajících může mít celou řadu negativních důsledků, ovlivňujících nejen kvalitu života, ale i zdraví v dospělosti. Mezi ně řadíme například osteoporózu, diabetes druhého typu, obstrukční spánkovou apnoe, hypertenzi, dyslipidemii nebo metabolický syndrom, ale i psychologické aspekty. Vynechávání snídaní a svačin a celková nízká frekvence stravování je často spojována s vysokou spotřebě slazených nápojů a potravin s vysokým obsahem jednoduchých cukrů a velkého množství tuků, což má vliv na rozvoj nadváhy či obezity. K tvorbě správných stravovacích zásad a životního stylu přispívá v dětství a dospívání životní styl celé rodiny. Prostředí pro stravování, které vytvoří rodina a škola, má vliv na podporu zdravého stravování a může tak pozitivně přispět ke snížení epidemie obezity. Tato práce předkládá důkazy o stavu nutriční edukace žáků základních škol v České republice. Potvrzení hypotézy, která udává, že absence snídaní a svačin u dětí vede k vyšší četnosti nákupů energeticky vydatných potravin s nevhodnou nutriční kompozicí, by mělo upozornit na potřebu zvýšené intervence v tématu stravování rodičů i dětí. Výsledky by měly podpořit důležitost pravidelného stravování a nutričně hodnotných domácích svačin, díky čemuž by se mohlo snížit procento dětí s nadváhou a obézních dětí a tím i procento obézní dospělé populace.In the Czech Republic and the whole world, the global prevalence of overweight children and child obesity is increasing. This situation may result in a continuation overweight or obesity until adulthood and development related diseases, social and psychological discomfort. Overweight in children and adolescents may have a variety of negative consequences, affecting not only quality of life, but also health in adulthood. These include, for example, osteoporosis, diabetes second type, obstructive sleep apnea, hypertension, dyslipidemia or metabolic syndrome, but also the psychological aspects. Skipping breakfast or snacks and the overall low frequency of eating is often associated with high consumption of sweetened beverages and foods, high in simple sugars and a large amount of fat, which affects the development of overweight and obesity. The creation of the principles of good eating and lifestyle is depending on lifestyle of the whole family in childhood or adolescence. The environment for eating, which is created by family and school, has positive effect on promoting healthy eating and it can contribute to reducing the obesity epidemic. This study presents evidence on the level of nutrition education for elementary school pupils in the Czech Republic. Confirmation of the hypothesis, which is based on the fact, that absence of breakfast and snacks in children eating habits leads to a higher frequency of purchases of energy-dense foods with inappropriate nutritional composition, should highlight the need for increased intervention in the topic of parent's and children's eating habits. Results should support the importance of regular meals and nutritional balanced home-made snacks in children's eating habits, which could reduce the percentage of overweight and obese children and also the percentage of obese adults in future.
Klíčová slova:
nutriční chování; potravinové preference; sladkosti; výživa dětí; školní stravování