Original title:
Problematika chovu masných plemen ovcí
Translated title:
Problematics of meat sheep breeds
Authors:
Picurová, Daniela ; Ptáček, Martin (advisor) ; Nohejlová, Lenka (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce byla zpracována formou literární rešerše na základě dostupných odborných literárních zdrojů. Zabývala se souhrnem aktuálních poznatků týkajících se chovu masných plemen ovcí, který se od roku 1990 stále více rozvíjí.
V úvodu byla stanovena struktura plemen ovcí chovaných v České republice a jejich zařazení dle směru užitkovosti. Práce byla zaměřena na masná plemena ovcí, z nichž ta nejvýznamnější byla detailněji charakterizována. V rámci problematiky byly definovány jejich užitkové vlastnosti. Největší část byla věnována masné užitkovosti a reprodukci, která ovlivňuje ekonomiku chovu.
Dalším cílem bylo detekovat základní faktory, které ovlivňují reprodukční i produkční vlastnosti. Podle poznatků z odborných zdrojů bylo zjištěno, že průkazné vlivy na živou hmotnost jehňat při narození a jejich růstové schopnosti, měla plemenná příslušnost, pohlaví a četnost jehňat ve vrhu a způsob výkrmu. Neprůkazný vliv měla tělesná kondice matek sledována v různých fázích březosti. Naproti tomu živá hmotnost matek, věk matek a sezóna připouštění měla významný vliv na životaschopnost jehňat a růstové schopnosti jehňat a tím i na ekonomiku chovu. Na základě dostupných literárních zdrojů se zdá být zajímavá problematika raného zapouštění jehnic, tedy kategorie, která dosud nebyla dostatečně sledována. Proto by bylo potencionálně zajímavé se touto problematikou dále zabývat.
Bachelor´s degree thesis has been elaborated as a literature review of accessible specialised sources. It dealt with a sum of recent findings concerning the breeding the meat-producing races of the sheep, which is rapidly developing after 1990.
Introduction established the structure of sheep races bred in the Czech republic and their classification according to the production performance. The thesis is focused on meat-producing races of the sheep, the most important among them being characterised verbosely. Within the frame of the thesis topic, the performance features were defined. The main part of the thesis dealt with the meat production performance and breed reproduction, which affect the breeding economy.
The aim of the thesis was to determine the major factors influencing reproduction and production properties of the breeding material. We have found out, according to specialised literature, that breed, sex, number of lambs per brood and the fattening manner produced the significant effects on the live weight of lambs. The body condition score of mothers had no significant effect in the time of gravidity. The results of the studies indicate that live weight of mothers, age of mothers and lambing season affect significantly the vitality of lambs and their growing disposition consequently the breed economy. Based on the available literature it seems to be an interesting issue early breed ewe lambs, a category that has not been adequately studied. It would therefore be potentially interesting to examine this issue further.
Keywords:
charollais; jehněčí maso; reprodukce ovcí; suffolk; texel