Original title:
Výživa diabetiků léčených CII (kontinuální inzulínovou pumpou)
Translated title:
Nutrition of diabetics treated with the continual insulin pump
Authors:
VALOVÁ, Barbora Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zaměřuje na výživu diabetiků léčených kontinuální inzulínovou pumpou. Teoretická část popisuje obecně onemocnění diabetes mellitus, možnost jeho léčby inzulínovou pumpou a také způsob stravování. Výzkumného šetření se účastnilo celkem 10 dospělých diabetiků léčených kontinuální inzulínovou pumpou. Výzkum byl složen ze dvou částí, každá z nich stanovovala jeden cíl. Prvním cílem bylo zhodnotit stravovací zvyklosti diabetiků léčených kontinuální inzulínovou pumpou a porovnat je s doporučením České diabetologické společnosti. Pro dosažení tohoto cíle bylo stanoveno záznamové šetření zkonzumované stravy, naměřené glykémie a fyzické aktivity po dobu 1 týdne. Druhou částí výzkumu byl rozhovor, jehož smyslem bylo zjistit, jak pacienti léčeni kontinuální inzulínovou pumpou hodnotí současné stravovací možnosti. Z analyzovaných dat lze říci, že respondenti mají nižší energetický příjem, než odpovídá jejich potřebě. I přesto zastoupení živin odpovídá u většiny z nich doporučení České diabetologické společnosti. Množství cholesterolu ve stravě nepřesahuje doporučení do 300mg za den. Naproti tomu průměrný příjem vlákniny za den činil 11g. Přestože je doporučováno minimálně 30 gramů vlákniny za den. Z hodnocení rozhovorů vyplývá, že jsou diabetici s inzulínovou pumpou spokojeni. Díky kontinuální aplikaci inzulínu po celý den nemusí dodržovat pravidelnost stravování. Většina respondentů také díky inzulínové pumpě může pracovat v zaměstnáních, v nichž nelze pravidelný režim dodržovat. Výsledky výzkumného šetření by mohly posloužit pro tvorbu letáčků s doporučením stravy pro diabetiky léčených kontinuální inzulínovou pumpou. Tyto letáčky by mohly být umístěné v čekárnách diabetologických ambulancí. My bachelor thesis focuses on nutrition of diabetic people with continuous insulin pump. The theoretical part describes diabetes mellitus as a disease. In this part I describe you treatment possibility and also I introduce you the way of eating. In my research there were involved ten respondents, who suffer from diabetes mellitus and all of them were treated with continuous diabetic pump. This research includes two parts. At first I want to findout and evaluate rating habits of diabetics who have insulin pump. And I will compare these results with recommendation of Diabetic Czech Society. To reach this, I used record dairy, where I follow these parameters: eaten food, measured blood glucose value and physical activity for 1 week. For second part of this research I use interview. I try to find out how patients, who live with continuous insulin pump evaluated their current rating habits. From analysed data it is clear that respondents have much less calorie intake than they really need. Despite the fact that most respondents have right food composition forms with recommendation of CDS. Amount of cholesterol in their diet do not exceed daily recommendation about 300 mg per day. On the other hand recommended daily dose offibres 30 grams and in our case respondents received half less. About 11 grams per day. The assessment of interviews shows that the diabetics are satisfied with continuous insulin pump. Thanks to this, they do not have to follow regular regime. They are also able to work in places where the regular regime is not possible. These results can be used as a study material for diabetic people who are treated with continuous insulin pump. Study material could be a leaflet in diabetic clinics.
Keywords:
Diabetes mellitus; glycemia; insulin; insulin pump; nutrition; Diabetes mellitus; glykémie; inzulín; inzulínová pumpa; výživa Citation: VALOVÁ, Barbora. Výživa diabetiků léčených CII (kontinuální inzulínovou pumpou). České Budějovice, 2016. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/47012