Název:
Stravovací zvyklosti a životní styl pacientů s infarktem myokardu
Překlad názvu:
Diet habits and lifestyle of patients after heart attack
Autoři:
NOVÁ, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V teoretické části čtenáře stručně zasvěcuji do současného stavu dané problematiky, popisuji funkci srdce a infarkt myokardu. Další kapitola pojednává o ateroskleróze a jednotlivých rizikových faktorech pro kardiovaskulární onemocnění. Zaměřuji se na primární prevenci, kde se věnuji pohybové aktivitě a výživě. Infarkt myokardu se řadí mezi akutní formy ischemické choroby srdeční a zaujímá v České republice přední příčky v úmrtnosti. Souvislost mezi životním stylem, rizikovými faktory a vznikem infarktu myokardu je podložena řadou studií. Výživa zásadně ovlivňuje zdraví. V českém jídelníčku běžně nacházíme zvýšené množství živočišných tuků, cukru, soli, a naopak nedostatek ovoce, zeleniny, ryb a vlákniny. Také fyzická aktivita může vést ke zkvalitnění života. Praktická část byla zaměřena na výzkum, s cíli zmapovat stravovací zvyklosti pacientů s infarktem myokardu a zmapovat životní styl pacientů s infarktem myokardu. Výsledky byly zpracovávány kvantitativní metodou v programu Microsoft Office Excel 2007. Ke sběru dat jsem použila dotazníky zaměřené na stravovací zvyklosti a životní styl respondentů před infarktem myokardu. Součástí byl frekvenční dotazník, který mi pomohl objasnit četnost konzumace jednotlivých potravin. Šetření probíhalo v Západočeském a Jihočeském kraji necelých 5 měsíců na přelomu roku 2015/2016. Osloveno bylo 50 mužů bez věkové hranice po prvním infarktu myokardu, avšak návratnost čítala 42 dotazníků. Výsledky šetření nám dokazují, že velká část mužů, která prodělala infarkt myokardu, nedbala na vhodné stravovací zvyklosti. Nedostatečný pohyb dotazovaných je zcela zřetelný. 43 % respondentů uvedlo, že se nevěnovali žádné pohybové aktivitě ani 30 minut denně. Dle mého názoru je třeba především eliminovat rizikové faktory pro možný vznik infarktu myokardu.In the theoretical part I briefly introduce the reader to the current state of given topic and describe the function of the heart and myocardial infarction. Another chapter discusses atherosclerosis and individual risk factors for cardiovascular disease. I focus on primary prevention, which is devoted to physical activity and nutrition. Myocardial infarction is among acute forms of ischemic heart disease and in the Czech Republic occupies top positions in mortality. The link between lifestyle and the risk of myocardial infarction is supported by many studies. Nutrition significantly affects health. In the Czech diet commonly occurs an increased amount of animal fats, sugar, salt and lack of fruit, vegetables, fish and fiber. Also physical activity can bring improvement to quality of life. The practical part focuses on research with aim on mapping eating habits and lifestyle of patients with myocardial infarction. The results were processed by quantitative methods in Microsoft Office Excel 2007. To collect data, I used questionnaires inquiring eating habits and lifestyles of respondents before myocardial infarction. Part of the questionnaire was asking about frequency of consumption of each food group. The survey was conducted in West and South Bohemia region for nearly five months at the turn of the year 2015 and 2016. 50 men after first myocardial infarction with no age limit were contacted but only 42 responded. Results of the survey show us that many men who have had myocardial infarction, disregarded appropriate eating habits. Lack of physical activity is obvious. 43% of respondents stated that they did not take part in any physical activity, not even for 30 minutes per day. In my opinion, it's most necessary to eliminate the risk factors possibly leading to myocardial infarction.
Klíčová slova:
akutní infarkt myokardu; rizikové faktory; výživa; životní styl; acute myocardial infarction; life style; nutrition; risk factors Citace: NOVÁ, Veronika. Stravovací zvyklosti a životní styl pacientů s infarktem myokardu. České Budějovice, 2016. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/47006