Original title:
Česká a španělská frazeologie, klíčové slovo: jídlo
Translated title:
Czech and Spanish Phraseology, key word: food
Authors:
KRAJČOVIČOVÁ, Veronika Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této bakalářské práce je srovnání české a španělské frazeologie se zaměřením na klíčové slovo "jídlo". Teoretická část se věnuje obecné charakteristice frazeologických jednotek, dále způsobům jejich klasifikace a problematice překladu. V praktické části je analyzován vzorek těchto jednotek, a to po stránce formální a sémantické. Ke každé španělské jednotce je přiřazen respondent v češtině (pokud existuje) a je určena míra překladové ekvivalence. Pokud se význam téže jednotky v cílovém jazyce liší, je jako příklad uveden kontext výskytu této jednotky.The aim of this Bachelor Thesis is to compare Czech and Spanish phraseology, focusing on the key word "food". The theoretical part deals with general characteristics of phraseology units, as well as ways of their classification and problems of translation. In the practical part, there is analyzed the sample of these units in the formal and semantic aspect. To each Spanish unit is matched an equivalent in Czech (when existing) and is determined the degree of translation equivalence. In the case that the meaning of the same unit is different in target language, the context of the occurrence of this unit is given as an example.
Keywords:
locution; paremia; phraseology unit; translation equivalence; frazeologická jednotka; lokuce; parémie; překladová ekvivalence Citation: KRAJČOVIČOVÁ, Veronika. Česká a španělská frazeologie, klíčové slovo: jídlo. České Budějovice, 2016. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Filozofická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/43872