Original title:
Obsah NaCl u hypertoniků v ordinaci praktického lékaře
Translated title:
Content of NaCl in hypertonics at the ordination of the practical doctor
Authors:
JANOUŠEK, Matěj Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Primárním cílem bakalářské práce s názvem "Obsah NaCl u hypertoniků v ordinaci praktického lékaře" je zmapování kvality týdenního jídelníčku u lidí trpících vysokým krevním tlakem. Důraz je kladen především na příjem sodíku a celkový příjem energie, bílkovin, tuků a sacharidů. Teoretická část pojednává o soli, a to jak z hlediska historického, tak i jejího současného využití. V centru pozornosti je její nadužívání, výskyt v potravinách a nutnost omezení množství soli ve stravování v souvislosti s vlivem na zdraví populace. Pozornost je kromě jiného zaměřena na samotnou hypertenzi. Rozebírám zde její definici, dělení, patogenezi a jednotlivé faktory, zmiňuji zvýšené riziko pro onemocnění, která mohou v souvislosti s hypertenzí vznikat. V teoretické části se rovněž zabývám dietními a režimovými opatřeními, která jsou doporučována jak v prevenci, tak při onemocnění hypertenzí. Výzkumná část se zabývá vyhodnocením stravy respondentů, která byla zjištěna pomocí týdenních formulářů pro záznam stravy. Formuláře byly rozdány lidem trpících hypertenzí prostřednictvím jejich praktických lékařů, od nichž jsem si následně vyplněné formuláře vybral zpět. Respondenti ve formulářích kromě zapisování jídel uváděli i svoji hmotnost, výšku, věk a pohlaví. Zpracování formulářů probíhalo prostřednictvím programu "Nutriservis Profesional". Na základě získaných údajů jsem vypočetl doporučené hodnoty energie, bílkovin, tuků, sacharidů a sodíku, které jsem porovnával s výsledky Nutriservisu. Vyhodnocení získaných dat pro každého respondenta uvádí, zda jeho příjem energie, bílkovin, tuků, sacharidů a sodíku odpovídá doporučeným hodnotám. Diskuze a závěr obsahují zobecnění získaných výsledků. The main aim of this bachelor thesis called "Content of NaCl in hypertonics at the ordination of the practical doctor" is to determine the diet quality of people suffering from high blood pressure. The emphasis is put on sodium intake and the overall energy from protein, fats and carbohydrates. The theoretical part deals with salt both from historical and contemporary point of view. In the centre of my attention is the overuse of salt, salt occurrence in food and the need to reduce the amount of salt in our overall diet, for it has negative health effects. This work also deals with the hypertension itself. I explain its definition, division, pathogenesis and the individual factors. I also mention the increased probability of illness which may occur due to hypertension. Another important part of my work is the recommended lifestyle and precautions both for prevention and cure of hypertension. The practical part deals with the conducted research. I assess the forms from my respondents. These week forms enabled the respondents to keep track of their diet. The forms were given to people suffering from hypertension by their practical doctor, who gave me back those filled-in forms later. Respondents also filled-in their weight, height, age and sex. The collected data were processed via a programme called "Nutriservis professional". I calculated the recommended energy intake from protein, fats, carbohydrates and sodium based on the collected data, which I compared with the findings of Nutriservis. These findings show us, if the energy intake from protein, fats, carbohydrates and sodium is according to the recommended values. The final discussion generalises my findings.
Keywords:
hypertension; Nutriservis; salt; sodium; hypertenze; Nutriservis; sodík; sůl Citation: JANOUŠEK, Matěj. Obsah NaCl u hypertoniků v ordinaci praktického lékaře . České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/42933