Original title:
Bezlepková dieta nejen u pacientů s celiakií
Translated title:
Gluten-free diet not only in coeliacs
Authors:
DVOŘÁKOVÁ, Michaela Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tématem bakalářské práce je Bezlepková dieta nejen u pacientů s celiakií. Teoretická část se zabývá popisem bezlepkové diety a všech onemocnění, při kterých je léčba bezlepkovou dietou nezbytná. Je zde nastíněn i dnešní trend konzumace bezlepkové diety. Pro zpracování praktické části byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvoří 15 respondentů, kteří 14 dnů do záznamu stravy zapisovali veškeré zkonzumované jídlo. Pomocí programu Nutriservis byly jídelníčky vyhodnoceny podle průměrné hodnoty energie, bílkovin a vlákniny a byly srovnány s doporučenými denními hodnotami. Respondenti byli rozděleni do 3 skupin podle stravování. První skupinu tvoří lidé se stravou bez omezení, ve druhé skupině jsou pacienti s celiakií a v poslední skupině jsou zařazeni lidé dodržující bezlepkovou dietu, aniž by jim byla prokázána celiakie či alergie na lepek. Jednotlivé skupiny byly porovnávány i mezi sebou. Dále pomocí rozhovorů bylo zjištěno, z jakého důvodu respondenti drží bezlepkovou dietu a zda se během té doby změnil či zlepšil jejich zdravotní stav. Výzkumná část bakalářské práce měla za cíl zmapovat kvalitu jídelníčku u bezlepkové diety. Při porovnávání se stravou bez omezení výzkum nedospěl k velkým rozdílům mezi jednotlivými skupinami respondentů. Největším problémem u všech skupin je nízký příjem vlákniny. Při rozhovorech zjišťujících z jakého důvodu respondenti dodržují bezlepkovou dietu a zda pro ně měla nějaký pozitivní účinek, byly odpovědi různé. U problému s atopickým ekzémem a migrénou se dodržování bezlepkové diety osvědčilo, naopak tomu je u problému se zácpou nebo zažívacími potížemi. V jednom případě byl respondent přesvědčen o škodlivosti lepku, a z toho důvodu už 15 měsíců nekonzumuje stravu obsahující lepek. Nyní se cítí méně unaven a uvádí i snížení váhy o 4 kg. The theme of this bachelor thesis is a gluten-free diet not only in the medical treatment of the patients withceliac disease. The particular subject of the theoretic part is a description of the gluten-free diet and all other diseases for which treatment this diet therapy is necessary.It also outlines the contemporary trend of eating gluten-free diet. For the practical part, a qualitative research method was chosen. The research group was comprised of 15 respondents who enrolled in record all consumed food within two weeks. Using the program "Nutriservis", the diets were evaluated according to the average values of energy, proteins and dietary fiber, and, subsequently, compared tothe recommended daily figures. The respondents were divided into three groups according to alimentation. The first group was made up of people with a diet without restrictions, the second group of the patients who suffered from celiac disease andthe last group included people observing a gluten-free diet, without them being proven celiac disease or gluten allergy. The groups were also compared to each other. Next, it was analyzed through interviews why the respondents were holding the gluten-free diet, and whether during that timetheir healthwas changed or improved. The research part of the thesis was to chart the quality menu of the gluten-free diet. Comparing to the non-restricted diet, research has not reached large differences between the particular groups of respondents. The biggest problem of all groups was low fiber intake. From the interviews, investigating why the respondents observed the gluten-free diet and whether it had any positive effect, emerged different responses. For the problem of atopic eczema and migraine compliance, the gluten-free diet has proven a good effect. On the contrary, it is the problem with constipation or digestive problems. In one case, the respondent was convinced about the harmful effect of gluten and therefore had 15 months consumed only gluten-free food. Afterwards he felt less tired than before and, moreover, he should have reduced his weight by 4 kg.
Keywords:
Allergies; celiac disease; dermatitis Duhring; gluten ataxia; gluten sensitivity; gluten-free diet; non-celiac gluten sensitivity; Alergie; bezlepková dieta; celiakie; Duhringova dermatitida; glutenová ataxie; glutenová senzitivita; neceliakální glutenová senzitivita Citation: DVOŘÁKOVÁ, Michaela. Bezlepková dieta nejen u pacientů s celiakií . České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/42923