Original title:
Analýza výkrmu vybraných hybridů kuřat
Authors:
JURNÁ, Martina Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Do sledování bylo zařazeno 78 turnusů kuřat. Z toho bylo 52 turnusů kuřat Cobb 500 a 26 turnusů kuřat Ross 308. U 13 turnusů bylo při výkrmu použito zelené světlo a u 65 turnusů svítilo bílé světlo. Hybridi byli poraženi ve shodném věku 32,96 dní. Hybrid Ross 308 (2,13 kg) dosáhl o 0,09 kg vyšší živou hmotnost ve srovnání s hybridem Cobb 500 (2,04 kg). U hybrida Ross 308 byla vykázána nižší spotřeba krmiva o 0,03 kg (1,66, resp. 1,69 kg) a nižší úhyn o 0,15 % (3,54, resp. 3,69 %). Diference v indexu efektivnosti výkrmu byla 23 bodů ve prospěch hybrida Ross 308 (376, resp. 353 bodů). Průměrná délka turnusu se zeleným světlem byla o 0,54 dne kratší (32,51, resp. 33,05 dne). Rozdíl v živé hmotnosti byl u turnusů s různou barvou světla malý (0,05 kg). Diference ve spotřebě krmiva na 1 kg přírůstku byla 0,06 kg ve prospěch kuřat vykrmovaných při zeleném světle. Úhyn kuřat byl nižší o 0,3 % při výkrmu s využitím bílého světla. Index efektivnosti výkrmu byl o 9 bodů vyšší při výkrmu se zeleným světlem. Závislost živé hmotnosti hybrida při porážce na věku rodičovského hejna byla zjištěna na úrovni r = 0,42, tj. mírná, statisticky vysoce významná. The experiment consisted of 78 production batches of broiler chicken out of which 52 production batches were hybrid chickens Cobb 500 and 26 production batches were Ross 308. During 13 production batches was used green lighting for the feeding regimen and during 65 batches was used white light. The broilers were slaughtered at the age of 32.96 days. The Ross 308 hybrid (2.13 kg) reached 0.09 kg higher live weight compared to hybrid Cobb 500 (2.04 kg). In the case of Ross 308 there was 0.03 kg lower feed consumption (1.66, resp. 1.69 kg) and 0.15% lower mortality (3.54, resp. 3.68%). The difference in the index of European Efficiency Factor was 23 points in favour of Ross 308 (376, resp. 353 points). The mean length of production batch with green lighting was 0.54 day shorter (32.51, resp. 33.05 days). The difference in live weight was very small in production batches with different lighting colour regimes (0.05 kg). The difference in feed consumption per 1 kg of weight gain was 0.06 kg in favour of broilers fattening while using green light. Mortality rate of broilers was 0.3% lower when fattening while using white light. The European Efficiency Factor was 9 points higher while fattening using green light. The correlation of live weight of broiler at slaughter with the age of breeding flock was r = 0.42, moderate, statistically highly significant.
Keywords:
Cobb 500; fattening performance; light color; Ross 308; barva světla; Cobb 500; Ross 305; výkrmnost Citation: JURNÁ, Martina. Analýza výkrmu vybraných hybridů kuřat. České Budějovice, 2016. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/42302